Gå til hovedinnhold

Velg riktig sofa med 6 enkle steg

En sofa er for mange husets viktigste møbel og der man tilbringer mest tid. Det er derfor viktig å velge en sofa man blir fornøyd med. Her er våre tips til å gjøre kjøpet av ny sofa litt enklere!

Å kjøpe en sofa er en forpliktelse; akkurat som å adoptere en hund eller ta en tatovering, du vil at sofaen skal vare, år etter år og helst ikke bli lei. Avgjørelsen bør derfor tas først etter at du har gått gjennom alle alternativene. Er du ute etter en ny sofa er du helt sikkert også klar over alle mulighetene som finnes der ute! Som hvor stor du vil den skal være, om barna vil skitne den ut, om den skal være lav eller høy, mørk eller lys, og om du kan ta en høneblund i den uten å få vondt i både rygg og nakke.
Vi har faktisk forhørt oss litt hva dere synes er det viktigste når dere skal kjøpe en ny sofa, og ut fra svarene har vi laget en liten sofaguide. 

1. Hva skal sofaen brukes til?

Det viktigste er kanskje å starte med behovet sofaen skal dekke. Skal sofaen brukes til avslapning etter en lang dag på jobb, være samlingspunkt for hele familien i tv-stuen, hjemmekino i kjelleren, eller være der du tar imot gjester hvor den gode samtalen står i fokus? Finner du ut hva sofaen skal brukes til og hvor i hjemmet den skal stå, vet du også mer om hvilke behov sofaen skal dekke.

2. Hvor stor plass har du?

Hvor skal sofaen stå? Vil du utnytte hele rommet og tilpasse sofaen perfekt inn med lengden på veggene og avstand til vinduer og dører? Eller vil du ha en litt mindre sofa som kan flyttes på slik at du har mulighet til å ommøblere når du ønsker forandring? Få en oversikt over hvor stor plass du har og finn ut om du ønsker å bruke hele den ledige plassen til en stor sofa, eller om du ønsker mer luft mellom møblene. Ikke ta dette på øyemål, men mål opp slik at du vet hva du har å gå på. Interiørdesigner Halvor Bakke sier at sofaen ikke trenger å stå inn til veggen, men kan med fordel stå lenger ut i rommet. Avstand mellom vegger og møbler skaper et luftigere inntrykk. I motsetning kan en stor sofa i en liten leilighet få rommet til å virke mindre.

3. Hvor stor sofa trenger du?

Når du vet hvor stor plass du har til rådighet må du også tenke over størrelsen på sofaen. Hvor stor sofa trenger du egentlig? Hvor mange må du ha plass til og hvor mange vil du ha plass til? Med en modulsofa kan du velge akkurat hvor stor sofaen skal være og få muligheten til å tilpasse sofaen rommet. Med en hjørnesofa kan du få plass til mange gjester og er perfekt til en stor stue. 2- og 3- setere kan være like komfortable som hjørnesofaer, uten å ta opp hele rommet. Kanskje ønsker du en mindre sofa slik at du også får plass til en god lenestol

Design din egen sofa her

4. Hvor viktig er komfort?

For mange er en komfortabel sofa det aller viktigste kriteriet når de skal finne en ny sofa å dele livet med. Det er jo tross alt i sofaen man skal kunne slappe av etter en lang dag, ta en middagslur eller sitte i en lang kveld sammen med gode venner. Vårt beste tips er å besøke våre varehus og prøvesitte. Da får man den absolutt beste feelingen på hvordan sofaen kjennes ut; hvordan den støtter i ryggen, hvor høye armlener den har og hvor god plass man har til beina. Høy pris og god kvalitet trenger ikke alltid henge sammen med høy komfort - da er det desto viktigere å bruke tid på å virkelig kjenne etter selv hva man ønsker. Ønsker du å synke ned i en myk sofa, eller ønsker du en som er fastere i putene, og som du kan sitte komfortbalet i lenge? Vil du ha god støtte i ryggen er høy rygg kanskje det du trenger. Hvor dype vil du at putene skal være i setet? Ønsker du å ha beina i bakken og samtidig ha støtte i ryggen kan ikke putene være for dype. Ønsker du derimot en avslappet stilling med god plass til beina i sofaen, velger du de med dypere puter.

5. Hvilken stil ønsker du?

Når du har sett for deg hvor mye plass sofaen skal ta opp i rommet og hvor mange du vil ha plass til, har du kanskje også sett for deg hvordan du vil at sofaen skal se ut. Men hva er egentlig viktigst av komfort og design, og er det mulig å få begge deler? Vi mener absolutt ja! Velg sofaen som passer inn i ditt hjem og stilen du liker. Å følge trendene er absolutt ikke nødvendig, det viktigste er at du får en sofa du blir fornøyd med, som du kan ha i mange år. Hos oss kan du velge både tekstil og farge på alle våre sofaer - det gjør det mye enklere å finne din favoritt. 

Se vårt store utvalg av sofa her

 

6. Hva er ditt budsjett?

Hvor mye er du villig til å bruke på en ny sofa? Er du villig til å spare over lang tid for å få råd til akkurat det du ønsker? Hvor sofaen skal stå og hvordan den skal brukes, spiller selvsagt en rolle her. Skal sofaen stå i hovedstuen kan det være fint å bruke noen ekstra kroner for å få en bedre kvalitet. Skal sofaen stå i stue nummer to, på studenthybelen eller i et annet oppholdsrom, kan du kanskje gå for et rimeligere alternativ.

Lag en prioriteringsliste

Hvis du har lest hele, skummet eller bare lest overskriftene i denne artikkelen har du kanskje uansett gitt deg opp en mening om hva som er viktig for deg når du skal velge en ny sofa. Hvis du fortsatt er forvirret kan det være fint å samle meningene og ønskene dine i en prioriteringsliste. Hva betyr mest for deg og hva er mindre viktig? Må du egentlig ofre noe? Kanskje du finner akkurat det du leter etter hos oss!

 

Se vårt store utvalg av sofa her!