Gå til hovedinnhold

7 grunner til å prioritere god søvn

Søvn er ekstremt viktig for helsa, livskvaliteten og for å fungere i hverdagen, men for mange er god søvn en mangelvare. Det moderne mennesket prioriterer å sove for lite. 

Derfor skal du prioritere nok søvn!

Vi er så avhengig av god søvn at den burde komme langt opp på prioriteringslisten. Her kommer en liten påminnelse og gode grunner til å prioritere god søvn: Bedre humør, mer energi, økt tålmodighet, enklere å prestere bedre, lettere å huske, enklere å lære nye ting, sterkere immunforsvar, kroppen restituerer bedre, enklere å spise sunt, enklere å finne løsninger på hverdagens problemer, enklere å ta raskere beslutninger, enklere å føle mindre uro og stress.

Hva skjer når vi sover?

Når du sover restitueres kroppen. Pulsen, blodtrykket og åndedretten roes. Kroppen får slappe helt av og muskelspenninger avtar. Hjernen kobler av og nye, friske celler dannes. Det er faktisk på natten at vi har størst reproduksjon av celler. Hvis du sover for lite kan celleproduksjonen bli nedsatt. Men jo bedre søvn, jo bedre fungerer cellene - og jo friskere er vi. 

Dyp søvn er viktig

Visste du at i løpet av natten sover du deg gjennom ulike søvnfaser? Vi skifter mellom dyp søvn, hvor den viktigste restitusjonen skjer, og lett søvn, der vi drømmer og er nesten våkne. Når du sovner går kroppen fort i dyp søvn. Dette er fordi kroppen prioriterer det viktigste først - jo mere dypere søvn du får, jo bedre hvile får kroppen. 

Slik påvirker dårlig søvn kroppen din

Uten nok dyp søvn der kroppen får hvile og restitusjon, så svekkes helsa på ulike måter. På kort sikt kan for lite eller dårlig søvn gjøre at konsentrasjonsevnen, reaksjonsevnen og tålmodigheten svekkes, hukommelsen og evnen til å lære blir dårligere. Søvn er derfor svært viktig både for å mestre skole og arbeid, men også for å prestere på trening.

Les 5 råd for å sove bedre her!

Mangel på søvn over lenger tid går ut over immunforsvarets evner til å hindre infeksjoner. En type hvite blodlegemer som heter T-celler svekkes særlig av dårlig søvn, og til og med molekyler som skal varsle de hvite blodlegemene svekkes, når søvnen uteblir. Forstyrres søvnen over tid kan du også oppleve vektøkning, fordi forbrenning svekkes og småspising øker. Risikoen for diabetes øker, og det er større fare for å få hjerte- og karsykdommer og depresjon. Søvn er livsviktig!

Vi sover for lite

Vi vet at søvn gir økt livskvalitet og bedre helse, men vi fortsetter å nedprioritere søvn. Alle føler at de får omtrent 40 minutter for lite søvn i hverdagene. Mens kvinner mellom 30 og 44 år er faktisk de som nedprioriterer søvn aller mest. Hvor mange timer søvn hver enkelt har behov for varierer, men alder er en god pekepinn:

0-1 år: 14-16 timer
1-3 år: 12-14 timer
3-9 år: 9-12 timer
9-14 år: 9-10 timer
14-18 år: 8-9 timer
18-30 år: 8 timer
30-60 år: 7-8 timer
60-70 år: 6,5-7 timer
>70 år: 6-6,5 timer

Kilder: Wonderlands merkevareundersøkelse 2020 (YouGov 2020) og «Slik sover Norge» Wonderlands store, norske soveundersøkelse 2016 (Respons 2016). 

For å sove godt er det viktig å ha en komfortabel seng som er tilpasset din kropp. Kroppene våre er forskjellige, og derfor har vi også ulike senger med ulike kvaliteter for at du skal finne sengen som gir deg den gode, dype søvnen. Ta en titt på våre kjente leverandørerer, eller våre egne merker.