Gå til hovedinnhold

Belysning i gang – hvordan skape riktig belysning i gangen?

Riktig belysning i gangen er viktig, både for førsteinntrykket og av praktiske hensyn. Her er hva du bør tenke på.

 

Gangen er det første både du og gjestene dine ser når dere kommer inn døren, og skaper et førsteinntrykk til resten av boligen. Belysningen i gangen er derfor viktig for å gjøre det til en innbydende plass, men også for at du skal ha god oversikt. Godt lys er dessuten nødvendig for organisering og renhold.

Belysning i gang – tak og vegger

Gangen, eller entreen, er ofte et rom uten vinduer og har derfor begrenset med dagslys. Da blir det desto viktigere med god belysning. Varmt lys i gangen gir et lunt førsteinntrykk.

Det er fint å bruke flere lyskilder, både i taket og på veggen. En taklampe gir god generell belysning i gangen, og her er valgmulighetene mange. Velg gjerne en som er dekorativ og står i stil til resten av interiøret. Det er en fordel at den gir behagelig lys, som en taklampe med sotet glasskuppel. En dekorativ takplafond er alltid et sikkert valg, eller hva med en takpendel i sort metall og detaljer i børstet messing?

Vi viser deg hvordan du kan henge opp taklampen

Det er en fordel å fordele lys til alle kanter i gangen, uten å blende. Vegglamper vil lyse opp mørke vegger eller hjørner, og du kan velge en monteringshøyde som blir et blikkfang i rommet. Gå for en dekorativ vegglampe som er et dekorelement i seg selv på veggen, eller en vegglampe som gir et ekstra vakkert lysspill på veggen.

Belysning som fremhever

Som nevnt bør belysningen i gangen gi lys til kriker og kroker, slik at du ser godt når du skal ta på deg yttertøy og sko, og under rengjøring. Spotter på skinne eller en rund takspot vil gjøre det enklere å belyse flere steder i gangen, og du kan justere lampene til å lyse der du vil. Da kan du for eksempel stille inn en spot slik at den fremhever et bilde eller et speil – som dessuten vil reflektere og gi inntrykket av mer lys..

Hvis du har plass til en kommode, et skoskap eller konsollbord får du en ekstra flate å sette en lampe på. Gå gjerne for en dekorativ bordlampe med firkantet lampefot eller en robust, stabil bordlampe med marmorfot. Vi har også lampefot uten skjerm, slik at du kan velge farge på skjermen som passer inn hjemme hos deg.

Skap ønsket stemning med riktig belysning i hvert rom

Flere lystips til gangen

Belysning i gang har også til hensikt å gjøre overgangen mellom ute og inne behagelig. Her er noen flere tips:

  • Ha gjerne bryteren like ved inngangsdøren så du kan skru av og på lyset før du går ut, og med en gang du kommer hjem.
  • Ikke glem å velge riktig lyspære til lampene dine. LED-pærer er både energisparende og har lang levetid.
  • Dimmer er en fordel i gangen. Da kan du veksle mellom dempet lys på mørke kvelder, og mye lys når du trenger å se godt.
  • Har du en trappeoppgang bør du sørge for nok lys i trappen for å forhindre at noen snubler.

Er du fortsatt usikker på belysning i gangen? Da er du velkommen innom din nærmeste Bohus for en hyggelig prat om lamper og lys