Gå til hovedinnhold

Bli inspirert av freshe fargekombinasjoner

Skap et unikt og personlig hjem med fargekombinasjoner som komplimenterer hverandre. Vi viser deg hvordan du velger fargene som passer deg og ditt hjem.

 

Valg av farger i et rom har stor betydning for hvordan rommet oppfattes. Derfor er det viktig å velge farger som passer godt sammen og som skaper akkurat den stemningen du ønsker i rommet. Med noen enkle triks og hjelpemidler kan du enkelt velge ut farger som gir hjemmet ditt personlighet og særpreg. Les videre, så guider vi deg gjennom fargenes verden.

Fargesirkelen er din venn

Ønsker du et hjem med gjennomtenkte fargevalg, er Ittens fargesirkel et godt utgangspunkt. Fargelære kan virke komplisert, men med hjelp av fargesirkelen er det lett å finne farger som står godt sammen. Trikset er å velge farger som ligger på motstående side. Det er farger som komplimenterer og forsterker hverandre. Det gir fargekombinasjoner som harmonerer godt.

I tillegg kan du benytte læren om primærfarger, sekundærfarger og tertiærfarger:

Primærfargene er rød, gul og blå. Det er rene farger, og kan ikke fremstilles ved å blande andre farger. Alle andre farger er laget med ulike blandingsforhold av primærfargene.

Sekundærfarger er oransje, grønn og fiolett. Blander du helt lik mengde av to primærfarger vil man få disse fargene.

Tertiærfarger er alle mulige farger, og kan ikke ramses opp. Tertiærfarger får du ved å blande ulik mengde av primærfargene.

Med en grunnleggende forståelse for farger og hvordan de spiller sammen, har du et godt grunnlag for å velge farger som går godt sammen.

Valg av fargekombinasjoner

Når du skal male hjemme bør du også ta utgangspunkt i hvordan lyset faller i rommet. Har rommet lite naturlig sollys og oppleves mørkt, er det lurt å bruke en lysere grunnfarge. I rom med godt lysinnslipp er det ingenting i veien for å male i en mørkere farge.

For å frembringe den følelsen du ønsker i rommet, er det lurt å velge farger basert på om de er varme eller kalde. Varme og kalde farger kan kombineres og stå i kontrast til hverandre for å skape et dynamisk rom. Farger bør enten løfte hverandre opp, eller bryte helt med hverandre.

Når du velger farger lønner det seg å bruke tre dominerende farger. To av disse skal ligge nokså nærme hverandre i fargesirkelen, eller være ulike toner av samme farge. En av disse skal gjerne være en bred base, som på vegger, tepper eller gardiner. Disse to fargene skal til sammen utgjøre omtrent 90% av interiøret. Den siste fargen skal være et motspill og skape liv i interiøret, gjerne på motsatt side av sirkelen slik at den utgjør den komplementære kontrasten

Friske fargekombinasjoner

Det finnes uendelig med fargekombinasjoner og muligheter for å skape et unikt og personlig hjem. Likevel er det noen fargekombinasjoner som alltid fungerer godt. Her er noen fargekombinasjoner som vil friske opp hjemmet ditt:

Blå, grønn og blågrønne toner

Ønsker du et friskt, men beroligende rom, bør du se på den kalde siden av skalaen. Bruk fargene på store flater i rommet, som vegger, møbler og dekor. Hvis du ikke ønsker at rommet skal virke for kjølig, kan du enkelt blande inn elementer i varmere farger, slik som dekor, møbler i lunt tre eller bilder på veggene. Skap et helhetlig uttrykk med gardiner, sofa, sofabord, teppe og vase i komplimenterende farger.

Grønn, lys grønn og rosa

Dette er komplementærfarger, som vil si at de er på helt motsatt side av fargesirkelen. Det gjør at fargene harmonerer godt sammen. Dette gir et lekent uttrykk, og du kan enkelt tone opp og ned de to fargene alt ettersom hvilke nyanser du bruker. Fargene kan også hentes opp i møbler og interiør som pynteputer, pledd, sofa og blomster.

Lyseblå, blå og sennepsgul

Kombinasjonen av kalde og varme farger gir et friskt uttrykk. Du kan for eksempel bruke en lys tone av blått på veggene, som kan hentes ut i ulike detaljer som et bilde på veggen, puter og tørkede strå. Og ha større elementer i sennepsgult, slik som skap eller sofa.

Trenger du mer inspirasjon til fargekombinasjoner kan du ta en titt på fargetrender for 2021. Du er selvfølgelig også alltid velkommen til din nærmeste Bohus. Vi hjelper deg å finne møbler og interiør som matcher ditt nymalte hjem.