Gå til hovedinnhold

Borddekking - hvordan dekke det perfekte bordet

Dekk bordet til fest med våre tips og triks til borddekking.

En lekker borddekking innbyr til et hyggelig middagsselskap og er med på å forsterke opplevelsen av samværet og maten. Det er rammen rundt anledningen og er en viktig del av ethvert middagsselskap. Med noen enkle grep kan du ta borddekkingen til et nytt nivå. Her får du noen tips og triks til å dekke det perfekte bordet.

Dekk bordet etter sesong og anledning

Sørg først for å ha det grunnleggende på plass. Skal du ha duk, vil det gi føringer for resten av borddekkingen. Hvilken farge du velger kommer an på sesong og anledning. Skal du for eksempel dekke bordet til en sommerfest er det fint med lysere farger, og motsatt på vinterstid. Bruk gjerne duk sammen med bordbrikker, da beskytter du både bord og duk mot eventuell matsøl. Når duk og bordbrikker er på plass kan du sørge for at resten av bordet matcher og komplimenterer duken og bordbrikkene. For et helhetlig og behagelig uttrykk vil farger som går ton-i-ton passe godt. Dog er det heller ikke noe i veien for å leke med farger på servise og bestikk. Det trenger ikke alltid å være hvitt og sølv. Svart bestikk står i kontrast til en eventuell lys tallerken og vil skape et unikt uttrykk. Tøyservietter med serviettring skaper en eksklusiv stil og er en fin måte å få inn litt farge og mønster på bordet. Servietter kan gjerne velges ut basert på sesongen. På sommeren kan noen blomstrete og lyse servietter fungere godt, mens til jul vil røde servietter være en selvfølge.

Husk å bruke riktig glass og bestikk til det du serverer. Det signaliserer at du vet hva du gjør og at bordet er gjennomtenkt. Dersom du serverer flere retter, legger du bestikket i rekkefølgen man skal bruke det. Det samme gjelder glass. Og til slutt, plasser alltid serviset likt for alle

Forny spisebordet med servise, bestikk eller glass

Dekk bordet basert på gjestene som kommer

Når du dekker bordet til fest, lønner det seg å dekke bordet i stil med de som kommer. Det er forskjell på borddekningen til en vennemiddag og en familiemiddag med mange barn rundt bordet. Da bør levende lys og ting og tang som lett kan knuses ikke stå i nærheten av barna. Husk også å ikke pynte og dekke bordet med for høye ting. Det kommer fort i veien for gjestene og gjør at det kan bli vanskelig å se hverandre i øynene.

Borddekking – den siste touchen

Når bordet er dekket med duk og serviset er på plass, starter den kreative jobben. Nå kan du virkelig slå deg løs og gjøre borddekkingen unik. Sesongens blomster i en lav vase eller rett på bordet, vil gi bordet et friskt pust. Levende lys er en selvfølge og skaper den intime og koselige stemningen. Små pyntegjenstander kan også få plass på bordet. Det kan være alt fra flagg på 17. mai til julepynt til jul. Less is more, som de sier, og det gjelder også når du dekker bordet til fest. Pass på at pynten ikke tar overhånd og gi gjesten god plass til å boltre seg på rundt bordet.