Gå til hovedinnhold

Slik velger du riktig lampe

Vi viser hvordan du bruker lamper til å gjøre alle rom i huset både lyse og spennende!

Lamper til stuen

Belysning er svært viktig i ethvert rom. Lyset skaper karakter og stemning, og viser hvilke deler i rommet du vil fremheve. Spotter i taket kan lyse opp bokhyllen, bilder eller spisebordet.

Det kan være greit å ha en hovedlyskilde i alle rom som kan lyse opp rommet på egenhånd. Deretter kan man supplere med ulike pærer for ulikt lys og dekorative lamper.

Stuen er ofte det viktigste oppholdsrommet i et hjem. Ved å bruke flere lyskilder har du mulighet til å bruke lyset på ulike måter. I et hjørne vil man kanskje ha et godt leselys.

Det kan være fint å ha lys ved eller bak TV-en slik at kontrasten ikke blir så stor. Et tips for mindre stuer er å ha en lyskilde mot hver vegg. Det gjør at rommet virker større.

Velg mellom gulvlamper, taklamper, vegglamper og bordlamper. De kan gjerne være ulike og gi forskjellig lys - det gjør rommet spennende. 

Kjøkkenlamper

Det er viktig å velge lamper som gir godt lys når du skulle trenge det. På kjøkkenet er det fint å kunne regulere lyset og ha mulighet for bra arbeidslys.

Men for å gjøre kjøkkenet stilfullt og spennende kan ulike lamper brukes, som elegante pendler eller dekorative vegglamper. Vakker belysning løfter rommet.

Lamper til spisestuen

Spisestuen kan være vanskelig å lyssette. Kanskje er du ikke helt sikker på plasseringen av bordet, hvor skal du da henge taklampen?

Det er viktig å tenke helhetlig ved valg av lys.

Brukes spisebordet til andre ting enn måltider? Brukes det også som arbeidsbord er det viktigere med godt og sterkt nok lys.

Vil man henge en eller flere taklamper over spisebordet er det viktig å ikke henge lampene for lavt. Man vil ikke bli blendet mens man spiser og skal snakke med personen ovenfor seg.

Det er også en fordel å montere en dimmer til taklampen slik at du har mulighet til å dempe belysningen.

Med Trackline skinnesystem kan lampene flyttes hvis du for eksempel skal utvide bordet når det kommer gjester.

Les mer om Trackline skinnesystemet her.

 

 

Lampe til soverommet

På soverommet kan det også være nødvendig med flere lyskilder til ulikt bruk. 

Nattbordlamper eller leselys over sengen, en stor lyskilde til å lyse opp store deler av rommet og kanskje en gulvlampe eller taklampe  til dekorasjon.

Har soverommet lite lys kan det være vanskelig å gjøre rent. Men også her kan det være lurt å ha mulighet til å regulere belysningen. I tillegg er det svært praktisk med god belysning i klesskapet.