Gå til hovedinnhold

Eventyrlig oppussing i Rennebu

Denne uken drar Eventyrlig oppussing til Rennebu kommune i Trøndelag. Her skal Halvor, Ole og Torkel pusse opp en gammel tømmerhytte, som innvendig minner om et feriehus i Karibia.

Langt inne i en dal i Rennebu, Innerdalen, ligger det en gård med en gammel tømmerhytte. Utvendig ser hytta idyllisk ut, med bonderomantiske omgivelser og en følelse av å komme 100 år tilbake i tid. Innvendig derimot ser det ut som et feriehus i Karibia, med gule og grønne vegger som gir en assosiasjon til sommer og sol. Hytta var allerede malt når eierne kjøpte stedet og nå ønsket de en oppfriskning. 

Før: Karibia møter Trøndelag

Tømmerhytta er drøyt 100 år gammel og hadde skjeve vegger og gulv. Selve materialene var i god stand, men det var de fargerike veggene som eierne ikke var så begeistret over. I tillegg ønsket de en bedre planløsning. Halvor og gutta ønsket å finne tilbake til hyttas gamle sjel, så her måtte de tenke kreativt. 

Etter: En tradisjonell tømmerhytte ved skogen

Halvor ønsket å ta stedet tilbake i tid, med farger og interiør. Det betydde at de fargerike veggene måtte fjernes og de valgte å gjøre noe helt nytt i Eventyrlig oppussing-sammenheng. Denne gangen skulle ikke Halvor male veggene, de skulle bruke sandblåsing til å fjerne malingen. Malingen ble fjernet ved å spyle sand med høyttrykk og det naturlige treet kom frem.

Det kritthvite taket ble malt i en beige farge og bjelkene markert med mørk brun. Det ble lagt nytt heltre, furugulv både i stua, spisestuen og på kjøkkenet. Strukturen i gulvet bevarer den rustikke følelsen i rommet.

I stua satt gutta inn et stort vindu for å åpne opp og la skogens magi komme inn. Sofaen ble plassert midt i rommet med et stort ullteppe under, som varmer godt på kalde vinterkvelder. Ved vinduet ble det plassert en liten kaffekrok, hvor eierne kan nyte en god frokost. Halvor valgte å flytte spisestuen fra stua, noe som gjorde rommet mye luftigere. 

Det som tidligere hadde vært kjøkken ble nå til en nydelig spisestue. Dermed fikk spisestua et eget rom med farger inspirert av skogen rundt. Det gamle panelet ble bevart og kledd i en mosegrønn farge. Et stort og rundt spisebord, i mørkebrun heltre eik, fikk plass midt i rommet sammen med spisestolene Ella. På veggen henger et stort bilde som er med på å gi liv til rommet.  

Eierne fikk et stort og fint kjøkken i en nydelig blåfarge. Et u-formet kjøkken gir masse benkeplass og er praktisk.

Loftet skulle være barnas plass, med soverom og spillrom. Derfor valgte Halvor å lage to sovealkover med mulighet for romskjerming etter eget ønske. Lameller ble laget av gammelt materiale som kan åpnes og lukkes etter behov. Veggene ble malt med rolige, dempede farger og gulvet fikk et vegg-til-vegg teppe

Sengene kan flyttes ut av alkoven og brukes som sofa, i tillegg til putene på gulvet. TV-en ble skjult bak et speil og Ole snekret en bokhylle av gamle materialer som også ble døren ned til førsteetasje. 

Bohus er stolt sponsor av Eventyrlig oppussing. Hver uke kan du finne alle møblene og interiørvarene som er brukt i programmet i en ny artikkel på Bo:bloggen. Episodene kan sees gratis på Viafree.no.

Foto: TMM Produksjon og Ragnar Hartvig