Gå til hovedinnhold

Henge opp bilder – slik gjør du det

Å henge opp bilder er ikke alltid like enkelt. Hvordan skal de plasseres og hvordan går du frem? Slik sikrer du deg en fin bildevegg.

Før du starter med å henge opp bilder er det viktig å vite hva slags vegg du har. Er det gipsvegg, mur eller betong? Til gipsvegg må du bruke gipsplugger eller kroker og skruer tilpasset materialet, mens det finnes egne kroker til mur og betong. Selvklebende fester er et alternativ når du ikke ønsker å lage hull i veggen. Sørg uansett for å bruke riktig feste for tyngden på bildet, så du ikke risikerer at det faller ned.

Henge opp flere bilder sammen

Skal du henge opp flere bilder på veggen? Da er det lurt å kartlegge hvordan bildene skal være plassert i forhold til hverandre. Dette bør du gjøre:

  • Ta mål av bilderammen og fest maskeringstape i samme mål på veggen. Da blir det lettere å oppfatte bildestørrelsen.
  • Du kan også plassere bildene på gulvet, og stå på noe for å se hvordan bildene ser ut ovenfra. Flytt rundt på bildene til du får en komposisjon du er fornøyd med. Et tips er å ta bilde av arrangementet med mobilen og holde det opp mot veggen for å få et inntrykk av hvordan det vil se ut.
  • Når du skal henge flere bilder i en gruppe bør de ha en sammenheng, enten det er farger, motiv eller bare samme stil. Du kan også bruke like rammer for å samle forskjellige bilder litt mer.
  • Å henge opp bilder for spredt gir et rotete uttrykk. Heng derfor opp bildene med lik avstand til hverandre, maks ti cm – helst mindre.
  • Store, mørke bilder virker tyngre enn små og lyse bilder. Det blir derfor mer balanse i bildeveggen om du henger de mørkeste og største bildene nederst

Unngå dette når du henger bilder på veggen

En vanlig feil mange gjør er å henge bildene for høyt. Tenk at du skal møte bildene ansikt til ansikt, og da bør midten av bildet være ca 170 cm opp fra gulvet. Ta mål for å være sikker på at det blir riktig.

Om du skal henge bilder over sofaen må du henge det slik at du ikke får det i bakhodet. For å unngå dette bør nedre nedre kant på bildet være 23-30 cm fra sofaryggen.

Bilder for enhver smak

Hvis du ikke vil henge opp et og et bilde kan du plassere dem på en bildelist. Dette gjør det enklere å bytte ut bildene når du vil. Eventuelt kan du plassere bildene på en kommode eller en skjenk, lent mot veggen. Dette skaper et avslappende inntrykk.

Bohus har bilder for enhver smak, enten du foretrekker abstrakte oljemalerier eller mer gjenkjennelige motiver på print og postere. Ønsker du et skikkelig blikkfang, kan et stort bilde som et herdet glassbilde med skogsmotiv være tingen. Eller gå for et som får tankene til å forsvinne med veien innover i bildet.

Velkommen til din nærmeste Bohus for å se utvalget vårt av bilder du kan henge på veggen.