Gå til hovedinnhold

Åpen kjøkkenløsning – tips og inspirasjon

En åpen kjøkkenløsning som forener kjøkken og stue krever smarte løsninger. Her er det du må tenke på. 

Med åpen kjøkkenløsning får du en luftigere, lysere og større romfølelse. Det gjør kjøkkenet til et sted for både arbeid og hygge. Du kan lage mat mens du underholder gjestene – perfekt for en moderne livsstil. Slik utnytter du den åpne kjøkkenløsningen best mulig.

Ha ulike soner i en åpen kjøkkenløsning

En åpen kjøkkenløsning kan ofte resultere i at stuen invaderer kjøkkenet, eller omvendt. Dermed kan det være lurt å skille områdene, men samtidig beholde en naturlig overgang mellom sonene.

Går du for ulike gulv og forskjellige farger på veggene får du kontraster som skaper energi i allrommet. Ton-i-ton vil derimot gi et mykere uttrykk. Unngå uansett å ha alle vegger i samme farge, da det kan føre til at kjøkkenet blir midtpunktet. Du vil ikke at kjøkkenbenken skal få all oppmerksomheten.

Har du plass til en øy eller halvøy vil denne gi ekstra benkeplass, oppbevaring og en sosial sone som skiller kjøkken fra stue. Et annet tips er å ta i bruk store planter eller annen dekor for å skape et skille i den åpne kjøkkenløsningen.

Smart plassering av møbler

Spiseplassen kan også fungere som bindeleddet mellom kjøkken og stue. Bruk gjerne farger fra kjøkken og stue i dekoren på eller rundt spisebordet for å binde sonene bedre sammen. Velg gjerne et spisebord i samme utførelse som kjøkkenet, for et helhetlig uttrykk.

Store, åpne kjøkkenløsninger uten overskap gir et rent og ryddig uttrykk. Ulempen er at det gir færre oppbevaringsmuligheter. Et vitrineskap eller en skjenk gir deg både mer plass til oppbevaring og lar deg enten vise frem eller gjemme bort tingene dine. Møblene kan i tillegg fungere som bindeledd mellom de ulike sonene.

Belysning av åpen kjøkkenløsning

En åpen kjøkkenløsning krever belysning som både er praktisk og setter stemning. Du skal se hva du gjør, men samtidig ikke ha lys som blender deg og gjestene under middagen eller mens du ser på tv.

Tenk at du bør ha et jevnt basislys som gjør det enkelt å se hva du driver med. Dette kan komme i form av taklamper som sprer lyset godt over hele kjøkkenet. Med en dimmer slipper du at det blir for mye lys i rommet. Du trenger også direkte arbeidslys til matlagingen, som gjerne kan monteres under skap. Har du ikke så mange overskap, er det fint med en dekorativ og fleksibel vegglampe du kan justere retningen på.

I tillegg bør du ha atmosfærelys du kan dimme ned for å skape en lun og koselig stemning i en åpen kjøkkenløsning. Disse kan også brukes til å belyse og fremheve spesifikke objekter som flotte bilder på veggen.

Sørg for god akustikk

God akustikk er viktig i et allrom, da det ofte er flere aktiviteter som foregår på samme tid. Det skal være mulig å jobbe på kjøkkenet, føre en samtale over bordet og se på TV samtidig. Du bør unngå for mange harde og glatte overflater da det reflekterer lyden og skaper ekko.

Bruk av tekstiler kan derfor være veldig effektivt for å dempe akustikken i en åpen kjøkkenløsning. Store tepper eller tykke, tunge gardiner som gir en lyddempende effekt kan være en fordel.

En åpen kjøkkenløsning skaper spennende muligheter for innredning. Besøk din nærmeste Bohus for en hyggelig prat om hvordan du kan innrede en åpen kjøkkenløsning hjemme hos deg.