Gå til hovedinnhold

Gardiner til ditt hjem

Synes du det er vanskelig å velge gardiner? Det trenger det ikke være. La deg inspirere til å finne riktige gardiner til ditt hjem. 

Gardiner er både funksjonelle og dekorative. De skal skjerme for lys og innsyn, i tillegg til at de skal være pene å se på og skape en hjemmekoselig stemning. Gardiner finnes i mange varianter, med ulike farger og tekstiler som gir forskjellige uttrykk. Du kan derfor bruke gardiner til å sette et personlig preg på rommene. Å bytte ut gardinene kan dessuten være alt som skal til for å fornye litt i hjemmet.

Bytt gardiner etter sesong

Gardiner kan forandre følelsen i et helt rom. Tenk derfor på hva slags stil du ønsker, i tillegg til farger – de burde stå i stil til både veggene og resten av interiøret. Bytt gjerne gardiner etter sesong for en enkel forandring gjennom året.

I sommerhalvåret er det friskt og fint med lyse og florlette gardiner. Disse vil slippe mer lys inn i rommet, samtidig som det gir en luftig og behagelig stemning. Tynne gardiner som blafrer i vinden er derfor et naturlig valg om sommeren. Naturfargede gardiner i en lin- og ullblanding vil også slippe inn lyset på en vakker måte.

Om vinteren og i jula er det hyggelig med tykkere gardiner i mørkere farger, som også kan bidra til å hindre kaldt trekk fra vinduene. De blokkerer mer av lyset, og gir en eksklusiv følelse i rommet. Tykkere stoffer henger dessuten tungt og jevnt, noe som ser veldig pent ut. Hvis du foretrekker en lun, men samtidig rustikk, stil er rutete ullgardiner et godt valg. Disse er dessuten perfekte som hyttegardiner.

Også fløyelsgardiner gir en lun og koselig stemning. Det elegante stoffet som skinner seg i glansen fra lyset demper i tillegg lyd. Her kan du lese mer om å innrede med fløyelsgardiner.

Og når du først bytter gardiner er det fint å ta opp fargene andre steder i rommet, som på puter, duker og annen pynt. Da får du en helhetlig stil året rundt.

Flere gardintips

Når du skal velge deg ut noen nye gardiner, bør du også tenke over hva slags feste gardinene skal ha, hvor lange de skal være og hvordan de skal henge i forhold til vinduet.

Maljer eller ikke?

Vil du ha gardiner med maljer, eller ønsker du at festet skal være mer skjult? Gardiner med maljer gjør at stoffet henger pent i fine folder, noe som gir et ekstra dekor-element i seg selv.

Få hotellstemning

Ved å velge lange gardiner som går ned til gulvet vil du oppleve en forlengelse av rommet. Det vil i tillegg gi en fin hotellstemning.

Illusjon av større rom og vindu

Hvis du henger gardinene et stykke over vinduet, vil det strekke rommet og gi illusjonen av at det virker større. Det egner seg spesielt hvis det er lavt under taket. Du kan også oppnå effekten av at vinduet virker større enn det er, ved å henge gardinene både høyere og bredere enn selve vinduet. Da unngår du at gardinene stjeler deler av utsikten.

Kreativ bruk av gardin

Gardiner kan også brukes til helt andre ting enn å henge ved vinduet. Bruk de for eksempel som en romdeler, eller for å skjule ting bak gardinen – som en kontorplass eller en garderobe.

Du er velkommen innom din nærmeste Bohus for en hyggelig prat om gardiner.