Gå til hovedinnhold

Julelys ute skaper god julestemning

Nå i adventstiden er det mange som lyser opp mørke vinterkvelder med julelys ute. Men selv om det er koselig og skaper en god julestemning med utendørs julebelysning, bør du sørge for elsikkerheten. Sjekk derfor lyslenker og andre julelys du bruker ute grundig før du slår på bryteren.

Sjekk både lyspærer og ledninger. En skade på en ledning kan nemlig være brannfarlig. Har du en gammel lyslenke som du bruker år etter år, bør du skifte den ut med en nyere variant med LED-pærer, som er langt mindre brannfarlig enn gamle lyspærer som blir varme ved bruk.

Julelys ute krever egnet stikkontakt

Du bør ha en stikkontakt ute som er godkjent for utendørs bruk når du skal koble til julelysene ute. Ikke fall for fristelsen til å bruke en innendørs stikkontakt. Ledninger som trekkes ut dører eller vinduer kommer i klem, noe som øker faren for skader på ledningen.

Utendørs julebelysning har ofte en omformer, som er den klumpen som settes i stikkontakten. Det er viktig at denne omformeren ikke dekkes til med noe som kan begynne å brenne, og den bør kobles til en godkjent utendørs stikkontakt. Dersom du ikke ønsker å ha lyset utendørs, men fremdeles gi følelsen av utelys, så er en klassisk adventsstjerne i vinduet et godt valg. En krans med LED lys på døren skaper et koselig og lunt uttrykk.

Helst unngå skjøteledninger til julelys ute

Skal du kjøpe nye julelys ute, bør du velge julelys med riktig lengde på ledningen. Tenk derfor nøye gjennom hvor lysene skal være, om det er på balkongen, husveggen, garasjen eller kanskje i en busk eller et tre?

Det lønner seg heller ikke å kjøpe den første og beste julebelysningen du finner. Skal de henge ute, må julelysene være merket IP-44 godkjent, slik at du er helt sikker på at de tåler vær og vind.

Du bør helst minimere bruken av skjøteledninger både inne og ute. Må du bruke en skjøteledning for å få pyntet opp ute der du vil, så sørg for at skjøteledningen er godkjent for utendørs bruk.

Ta gjerne turen innom din nærmeste Bohus for å se vårt utvalg av julelys du kan bruke ute for å skape en lun og god julestemning.