Gå til hovedinnhold

Slik dekker du årets julebord

Gjør ekstra stas på gjestene ved å dekke et julebord de sent vil glemme. Her er tipsene som hjelper deg å forberede årets julebord.

Selv om du kanskje er vant til å dekke bordet i en fei ellers i året, ønsker du å gjøre en ekstra innsats til større anledninger – som i julen. Da sitter vi ofte lenge rundt middagsbordet, og hygger oss med god mat, samtaler og en trivelig atmosfære med venner og familie. Et vakkert dekket julebord setter prikken over i-en.

Velg farger før du dekker julebordet

Start med å velge deg ut et tema og fargene du ønsker å bruke. Typiske farger vi assosierer med jul er rød, grønn og hvit, i kombinasjon med sølv eller gull. Vil du la deg inspirere av naturen, med dempede toner av grønn, beige og brun eller er du mer glad i den klassiske røde julen, med detaljer i gull?

Uansett hva du foretrekker, bør du velge deg ut to-tre farger som du dekker bordet etter. Hold deg til dem når det gjelder duk og løpere, pynt, lys, linservietter, blomster og lignende. Er du usikker på fargevalget, er det lurt å begynne med en nøytral base – som en hvit duk – og tilføre andre farger etterhvert som du pynter.

Dekke julebord steg for steg

Her er fem steg til hvordan du fortsetter å dekke et vakkert julebord:

1. Bruk et pent servise

Sørg for å dekke julebordet med servise som står til tema, enten du går for klassisk hvitt eller svart som går til alt, eller med mønster som matcher farger og elementer i borddekkingen. Det vakre porselensserviset LERK vil for eksempel passe til alle fargekombinasjoner.

2. Lys skaper stemning

Belysning er en stor del av julen, både generelt i hjemmet og på julebordet. Masse lys setter derfor stemningen, og lykter og lysestaker fremhever levende lys på en pen måte. Du kan gjerne kombinere ulike lyskilder, slik som telys, kubbelys, stearinlys, batterilys og lyslenker. De to sistnevnte er smarte å bruke da juleselskapet kan vare utover kvelden – og du slipper å bytte ut lysene etterhvert som de brenner ut eller å passe ekstra på med tanke på brannfare.

3. La det være jul

Pynt bordet med elementer som skaper julestemning, og gjerne noe som matcher resten av julepynten i rommet. Det gir et helhetlig uttrykk. Dekk derfor bordet med juledekor, planter og diverse annet som minner deg om jul – fra både naturen og inne. Legg for eksempel granbar og eucalyptus langs midten av bordet, og bryt opp med små buketter av rød bærkvist. På hver kuvert kan du legge en liten julefigur og en tistel som du har klippet til.

4. Dekk bordet for alle sansene

Julebordet skal ikke bare være fint å se på, men bør også tilby noe for alle sanser. Pynt med velduftende granbar, sett på julemusikk i bakgrunnen og overrask med en liten sjokolade eller karamell på hver kuvert før middag. Det er særlig populært hos barna! Julemiddagen i seg selv vil selvfølgelig være høydepunktet for sansene.

5. Ha det gøy med borddekkingen

Helt til slutt vil vi minne deg på å pynte med lave skuldre, ikke gjør det for formelt. Det er kun fantasien som setter grenser for borddekking til jul, og det er ingen grunn til å spare på dekorasjonene. Du trenger heller ikke å holde deg til de typiske julefargene eller -produktene. Pynt for eksempel med hortensia i lillatoner og hent opp fargen i annen dekor, så har du et festbord som ikke bare passer i adventstiden, men også midt i høytiden.
Kom innom din nærmeste Bohus og finn alt du trenger for å dekke et vakkert julebord.