Gå til hovedinnhold

Ton-i-ton – farger i vakker harmoni

Ton-i-ton er en enkel måte å lykkes med farger i interiøret på. Ulike nyanser av samme farge gir et elegant og sofistikert uttrykk. 

Med ton-i-ton får du en fargepalett som harmonerer helt av seg selv. Det får hjemmet til å se gjennomført ut, og gir en rolig atmosfære det er godt å være i – helt uten forstyrrende elementer. Slik bruker du ton-i-ton farger.

Tips til bruk av ton-i-ton farger

Farger som går ton-i-ton tar utgangspunkt i samme farge, men i ulike nyanser – fra det lyse og hvitaktige, mot nøytrale og fargesterke, til det nesten helt svarte. Ton-i-ton gir deg tilnærmet uendelige muligheter, selv om du kun har tatt utgangspunkt i én farge.

Ton-i-ton fargesetting gir diskrete overganger, men trenger ikke bety at det blir flatt og kjedelig. Gjøres det riktig, får du mange nyanser å glede deg over. Best resultat får du om du bruker hele spekteret av fargen, fra de lyseste til de mørkeste nyansene. Kontraster mellom lyst og mørkt vil nemlig gi dybde i rommet.

Et tips er å male samme farge på vegger, lister og dører, det får rommet til å virke større. Lek deg gjerne med blanke og matte varianter av samme farge, for å gi det litt mer liv. Det kan du både gjøre med malingens matthetsgrad, men også i ulike materialer. Kontraster i blanke og matte overflater får fargene til å fremstå på ulike måter.

Slik bruker du farger ton-i-ton

Bruk forskjellige farger ton-i-ton i ulike rom for å skape variasjon og egne soner i huset. Hva med å gå for blått i stuen og beige nyanser på soverommet?

Blåfarger ton-i-ton

Om du har en lys og lett nyanse på stueveggene, er det fint å bruke de kraftigere og mørkere blåfargene i detaljene, som en mørk blå gardin i fløyel. Bland gjerne ulike mønstre, nyanser og stoffer i sofaputene og andre elementer. En blå pute i denim vil for eksempel passe godt sammen med en lysere blå pute med påfuglmønster eller en blå pute med store, hvite blomster. Gjør sofaen komplett med et blått pledd i ullblanding.

Innslag av hvitt gir øyet variasjon i fargespillet og gjør at blått kommer ekstra godt frem. Sørg også for å hente opp det blå i andre gjenstander og pynt. 

Ton-i-ton med beige

En base av jordfarger som går ton-i-ton er et trygt og godt valg. Beige er en lun og klassisk farge som gir rom det er godt å oppholde seg i. Den egner seg derfor på soverommet.

Drøm deg bort i et beige sengesett i deilig sateng og sleng over et beige sengeteppe i velur. En nyoppredd seng er hverdagsluksus. Ram inn sengen med en lekker beige sengegavl som understreker den luksuriøse følelsen. Fortsett med detaljer i beige nyanser, som en
lampeskjerm i naturfarget lin. Da kan du velge lampefot etter hvilken stil du ellers ønsker på rommet. Heng et moderne og tidløst bilde i beigetoner på veggen, og skap en ekstra lunhet med et kremfarget teppe på gulvet. 

Husk at selv med ton-i-ton, så trenger ikke alt å være i samme farge. Små innslag av andre farger, gjerne kontrastfarger, spriter opp interiøret. Bruk av farger ton-i-ton er en oppskrift det er lett å lykkes med. Prøv selv!

Kom innom din nærmeste Bohus og finn møbler og interiør som passer inn i dine valg av ton-i-ton farger.