Gå til hovedinnhold

Slik vasker du dundyner og dunputer riktig

For å opprettholde god hygiene i sengen skal det mer til enn å bare vaske sengetøy – du må også vaske dundyner og dunputer. Slik gjør du det.

Det er flere grunner til at du bør vaske dundynen og dunputen med jevne mellomrom.
Blant annet skiller vi ut ganske mye svette mens vi sover. Over tid fører det til at dun og fjær klumper seg sammen, og da blir ikke puten og dynen særlig behagelig å bruke. Fuktigheten danner i tillegg grobunn for at midd, bakterier og muggsopp trives, og kan forårsake allergiske reaksjoner hos personer med allergi.

Ved å vaske dyner og puter fjerner du midden, forlenger levetiden og sørger for at de holder seg myke og luftige i lang tid.

Dette må du vite om å vaske dundyne og dunpute

Som hovedregel bør du vaske dundynen din en eller to ganger i året, mens dunputene bør vaskes to til fire ganger i året. Bruker du samme dyne hele året, bør den vaskes oftere enn om du bytter mellom sommer- og vinterdyne. Husk at du heller ikke bør vaske dem for mange ganger, da det fører til unødvendig slitasje.

Du kan vaske både dyne og pute i vaskemaskinen. Slik gjør du det:

  • Sørg for at vaskemaskinen har en kapasitet på minst syv kilo. Dersom maskinen er mindre, risikerer du å ødelegge den.
  • Ikke vask mer enn én dundyne eller dunpute om gangen.
  • Dundyner og -puter bør vaskes på 60 grader. Det er varmt nok til å ta knekken på midden og de fleste bakterier.
  • Bruk mildt vaskemiddel, gjerne et som er beregnet for ull eller silke.
  • Ikke bruk mer enn en tredjedels mengde av normal vaskemiddelmengde.
  • Unngå skyllemiddel eller tøymykner. Har du allerede vasket med skyllemiddel bør du vaske dynen og puten på nytt.

Bruk tørketrommel

Skal du få tilbake en luftig dundyne og dunpute etter en runde i vaskemaskinen, bør de tørkes i en tørketrommel. Bruk gjerne tennisballer i trommelen, som vil bidra til å puffe opp og fordele dunen og fjærene jevnt. Om du har egne programmer for dun, kan du med fordel bruke dette. Sørg for at dynene og putene er ordentlig tørre før de tas i bruk.

Flere vedlikeholdstips

Ved bruk av dundyner og dunputer i det daglige skal du alltid bruke sengetøy for å beskytte dunen. Og for å bevare fyldigheten bør du riste og lufte dynen og puten hver morgen. Husk bare at de ikke skal utsettes for direkte sollys over tid. Varmen kan nemlig ødelegge det naturlige fettlaget rundt dun og fjær, og føre til mindre spenstighet. Du skal heller ikke banke eller støvsuge dundyner og -puter, da det kan skade dunen slik at den mister både fasong og fylde.

Høy luftfuktighet på soverommet øker faren for vekst av bakterier og muggsopp. Sørg derfor for å lufte godt, for å holde fuktighetsnivået under kontroll.

Ikke glem riktig oppbevaring

Sommer- eller vinterdyner og puter som ikke er i bruk bør oppbevares tørt i stoffposer egnet for dyner og puter. Unngå tette materialer som plast. Husk også på å vaske dundyne og dunpute før de legges bort. Sørg for at de luftes før de pakkes bort for sesongen, og at de er helt tørre – ellers kan de i verste fall mugne.

Ved å følge vasketipsene over sikrer du at både dundynene og -putene holder seg rene, luftige og komfortable over tid. Kom innom din nærmeste Bohus for å finne den riktige dundynen og dunputen for deg. Vi hjelper deg også med gode vaskeråd.