Gå til hovedinnhold

Kontrastfarger som skaper samspill

Kontrastfarger skaper både spenning og helhet i hjemmet. Slik bruker du dem. 

 

Visste du at øynene våre liker å se kontraster? Et interiør der alt har nesten samme farge gir øyet lite å feste seg ved, og vil oppleves nakent og kjedelig. Kontraster er derimot spennende, gir en overraskende effekt, et levende uttrykk og gjør at et rom oppleves mer gjennomført og behagelig.

Detaljer i kontrastfarger setter derfor prikken over i-en i ethvert hjem, og vil dessuten tilføre hjemmet ditt personlighet.

Kontrastfarger fremhever hverandre

Kontrastfarger er hovedsakelig de fargene som er på motsatt side av hverandre på fargesirkelen. Disse er komplementærfarger, noe som betyr at de fremhever hverandre. Kontrastfarger er rødt og grønt, blått og gult, oransje og turkis, gulgrønt og lilla.

Synes du disse fargekombinasjonene høres litt voldsomme ut? Det trenger de ikke å være – det kommer helt an på hvor intense varianter av fargene du bruker. Fargene kan nemlig tones opp eller ned i styrke, fra lyse og lette til mørke og tunge toner. Et tips for å dempe inntrykket fra sterke farger er å bruke svarte elementer i interiøret.

Finn en balanse mellom kontrastfargene

En god huskeregel er å holde kontrastfargene godt balansert for at de ikke skal forstyrre hverandre. Vil du gå for komplementærfarger bør du unngå å bruke like mye av begge farger. Velg én av fargene som hovedfarge og bruk den andre på noen få detaljer – særlig om du velger en kraftig farge som kontrast.

Hva med å gå for en fargekombinasjon som blått og gult? Har du ulike blå elementer i rommet, som for eksempel en mørk blå sofa eller en lenestol, blir den ekstra fin med en gul pute til.

Eller hva med en dus olivengrønn farge på veggene? Da kan du ha kontrastfargen på tekstiler, som et pledd eller en rød gardin. Du kan også hente opp hovedfargen, altså veggfargen, i annen dekor som et olivengrønt kubbelys.

Skap liv med flere kontraster

Kontrastfarger er mer enn bare komplementærfarger. Det kan også være varme mot kalde farger, lyse mot mørke farger og det som heter fargenes egenkontrast. Sistnevnte får du ved å velge tre farger som står lengst unna hverandre på fargesirkelen, som grønn, lilla og oransje. Her oppstår kontrasten fordi fargene er så forskjellige som de kan bli.

Husk at små kontraster kan være nok til å fremheve hovedfargens fulle potensiale. Velger du derimot en kontrastfarge som er dus, kan du lettere tilføre flere elementer i denne fargen. Det er ingen tvil om at du får mer ut av fargene i interiøret når du bruker kontrastfarger riktig.

Glem heller ikke å skape kontraster og liv i interiøret med ulike materialer og utførelser som matt og blankt, hardt og mykt eller feminint og maskulint.

 

Kom innom din nærmeste Bohus og se vårt store utvalg av møbler og interiør – kanskje finner du noe du kan kombinere i kontrastfarger?