Gå til hovedinnhold

Lamper til hvert rom: Skap ønsket stemning med riktig belysning

Belysningen i et hjem påvirker både hvordan rommene oppleves og har en dekorativ funksjon. Her har vi i Bohus samlet våre beste tips til hvordan lamper kan skape ønsket atmosfære.

Enten du tenker på det eller ikke, har lyssettingen i et rom stor betydning for hvordan det er å oppholde seg der. Mens noen rom har behov for en praktisk, funksjonell belysning, er det i andre rom først og fremst en behagelig atmosfære som skal skapes gjennom lamper. Det lønner seg derfor å tenke gjennom hva du skal bruke et rom til før du kjøper belysning – hvis ikke, risikerer du å sitte igjen med lamper som ikke fungerer til den bruken de er tiltenkt. Vurder dessuten et roms utforming og hvor stort det er, for å avgjøre hvor mange og hva slags lyskilder du trenger.

 

 

Brissac lysekrone skaper en myk, lun stemning i rommet og passer fint til en rustikk interiørstil.

 

 

Vi deler gjerne inn de ulike typene belysning i tre kategorier: Allmenn, funksjonell og stemningsskapende.

For rom der det er mye aktivitet – her er kjøkkenet et typisk eksempel – er det nødvendig med god allmennbelysning. Denne typen sprer et jevnt og godt lys, og gjør det enkelt å orientere seg rundt i rommet. Litt enkelt kan man si at alle rom bør ha en allmenn lyskilde installert, og så kan man heller begrense bruken til de gangene som rommet skal gjøres rent eller man av andre grunner trenger mye lys.

 

Å lese på sengen er et herlig tidsfordriv, men godt lys må til. Ball vegglampe fra det danske designmerket Frandsen, her i en smart variant med hylle og USB-kontakt, kan reguleres slik at strålen rettes akkurat mot boken eller magasinet som du holder i hånden.

 

 

På kjøkkenet trengs funksjonell belysning over arbeidsbenken. Job vegglampe, også fra Frandsen, fungerer like godt her som på kontoret eller barnerommet, og kommer i matt sort, grått og hvitt. 

 

 

Funksjonell belysning er for eksempel leselys eller en pendel over spisebordet. Denne typen lamper skal sørge for at du ser godt når du gjør ulike sysler, som å lese på sengen, strikke i godstolen eller finhakke chili ved kjøkkenbenken. En funksjonell bordlampe, for eksempel, bør kunne justeres slik at lysstrålen kommer akkurat riktig i forhold til der du sitter. En justerbar vegglampe eller en gulvlampe er også gode alternativer.

 

 

Punktbelysning er stemningsskaperne i et rom. Adler er en flott bordlampe i klassisk stil som dessuten er fin å se på selv uten at lyspæren er tent.

 

 

Adler-lampen kommer også som gulvlampe. 

For å skape et miljø der det føles godt å slappe av i, trenger et rom stemningsskapende belysning. Lamper som sprer diffust lys gir en myk, intim atmosfære i et rom. Her er særlig bordlamper eller gulvlamper med lampeskjermer i stoff eller papir er godt valg siden lysstrålene siles fint gjennom materialet og ut til omgivelsene. Husk av lamper som plasseres lavt gir en lunere stemning enn de som henger høyt i et rom, og kombiner gjerne ulike typer lamper for et mer personlig preg.

 

 

Med seks lyskilder og et enkelt, maskulint design, passer takpendelen Kyle inn i et moderne, nedtonet interiør i den nordiske tradisjonen med den nye, varmere farge

 

Et smykke i rommet: Cubes pendel er et godt eksempel på den nye trenden med taklamper i geometriske

Lamper som interiørelementer

Lamper er mer enn lyskilder – de er også i aller høyeste grad en del av interiøret, noe vi ser mye av i høstens trender der lampeskjermens retur som blikkfang virkelig gjør seg gjeldende, gjerne i tospann med en lampefot i keramikk, metall eller stein. Retter vi blikket høyere opp, er taklampen blitt et smykke i rommet, gjerne i geometriske former og blanke metaller. Belysning som er godt synlig i et rom, kan med fordel også ha en fin form, vakker farge eller noe annet som er med på å bygge opp under stilen i innredningen. Kort sagt: God design ser bra ut uansett om lyspæren er tent eller ikke. Og apropos lyspæren, så finnes det mange flotte varianter som ikke trenger å skjules bak en skjerm.

 

 

Lyssett mørke kroker i et rom med små lamper, for eksempel i en vinduskarm eller et sidebord. Kombinasjonen med porselenfot i asiatisk stil og stor glødepære passer inn i et klassisk interiør med en mer avslappet stil.

 

Hos Bohus har vi alltid med oss våre tre stilretninger når vi utvikler sortimentet vårt: Nordisk med rene linjer, organiske materialer og dempede farger, rustikk med en varmere fargeskala og robuste materialer, og det klassiske uttrykket som kjennetegnes av en stil som er inspirert av den elegante, kontinentale stilen.

Uansett hvilket interiør du ønsker hjemme hos deg selv, finner du de rette lampene hos oss i Bohus. Ikke vær redd for å spørre om råd i din nærmeste Bohus-butikk for å få belysning som både holder stilen og gjør deg opplyst.

Øverst i saken ser du Grace takpendel fra danske Frandsen. På bildet vises den i en bronsefarget variant; pendelen finnes i tillegg i en sotet versjon.