Gå til hovedinnhold

Liten leilighet – inspirasjon til gode løsninger

Trenger du inspirasjon til liten leilighet, og til hvordan du skal innrede den? Her er noen enkle tips som hjelper deg på vei.

Når du skal style en liten leilighet er trikset å få den til å fremstå så luftig som mulig, slik at den virker større enn den er. Det kan du få til med farger, lys og innredning. Smarte løsninger er i tillegg viktig for god utnyttelse av plassen.

Kanskje finner du litt inspirasjon blant våre åtte tips til en liten leilighet?

Inspirasjon til farger i en liten leilighet

Lyse vegger gjør at rommet føles større enn et mørkt rom fordi overflatene reflekterer mer lys. Men husk at helt hvite vegger føles veldig sterilt og gir lite romfølelse. Velg derfor lyse fargenyanser fremfor hvitt. Det betyr ikke at du må unngå mørke farger, som kan gi varme og lunhet.

Du kan skape dybde i rommet ved å male en kontrastvegg i en dypere farge enn resten. Et annet tips er å male lister, vegger og tak i samme farge. Da får du glidende overganger, som igjen øker romfølelsen.

Tekstur og tekstiler

Tekstur i ulike stoffer, på møbler og annet, skaper liv i rommet. I stuen bør du gå for tekstiler på sofa, tepper og puter i harmonerende farger. I en liten leilighet er det smart med en modulsofa – den kan settes sammen så den passer perfekt med plassen du har til rådighet. En lys sofa er en fin bakgrunn til puter med ulik tekstur. Forskjellige farger er lekkert, men sørg for at putene passer sammen – som for eksempel en trio bestående av en lys beige pute med dusker, en mønstrete pute og en dyp blå linpute.

Les også: Lek deg med sofaputer

Små leiligheter krever at ting har flere bruksområder. Er sengen synlig fra stuen kan du for eksempel gå for et pledd som også er et kombinert sengeteppe. På soverommet kan du med fordel velge tekstiler som matcher veggfargen. Nøytrale farger på sengetøy og sengeteppe er alltid et trygt og vakkert valg.

Belysning i en liten leilighet

I en liten leilighet er det viktig å ha fokus på god belysning for å unngå mørke flater som får rommet til å virke mindre. Det kan være lurt å velge lamper som henger fra taket og på veggen fremfor gulvlamper og bordlamper. Da tar de ikke opp unødvendig gulv- og bordplass. I taket kan du gå for en enkel og fin takplafond, eller en elegant takpendel som gjør litt mer ut av seg. Bruk gjerne dimmer, så du kan velge hvor mye lys du ønsker i løpet av dagen.

Ikke glem å lyse opp mørke hjørner, kriker og kroker, gjerne med en dekorativ vegglampe som også pynter opp veggen.

Gulvtepper

Tepper på gulvet bidrar til å definere soner i hjemmet, i tillegg til at det også gir en lun og god atmosfære. Her er størrelsen viktig. Et for lite eller for stort teppe kan føre til at rommet virker mindre. Velg et rundt teppe fremfor et rektangulært – det vil skape flyt og ikke ta opp all gulvplass i den lille leiligheten. Gå for eksempel for et bærekraftig og håndflettet teppe i ullblanding, eller et rufsete og mykt flossteppe.

Kreativ romdeler

Dersom den lille leiligheten ikke har separat soverom, stue eller kjøkken kan du bruke møbler for å dele opp de ulike sonene.

En skjenk trenger blant annet ikke å stå inntil en vegg, men kan fungere som en romdeler. En stilig og tidløs bokreol er både oppbevaring og romdeler i ett. Velger du en åpen reol med innsyn fra begge sider hindrer den heller ikke lyset fra å skinne gjennom.

Utnytt høyden

Med begrenset gulvplass er det lurt å utnytte veggene – både til oppbevaring og dekor.
Har du plass over kjøkkeninnredningen kan du henge opp kurver til å samle ting, og heng opp en hylle, eller flere, på veggen.

Det er også verdt å nevne at det er ekstra viktig med orden i sakene når du bor i en mindre leilighet. Jo flere ting som flyter rundt, desto mindre vil rommet virke. Ha derfor kun det aller nødvendigste fremme, og gjem ting unna i skuffer og skap. Gå for smarte møbler, som et skrivebord du kan lukke. Da trenger du ikke å se rotet på kontorplassen når den ikke er i bruk.

Her er 6 smarte løsninger for å få orden i hjemmet

Flerfunksjonelle møbler

I en liten leilighet lønner det seg med møbler som har flere nyttige funksjoner. Kjøp for eksempel en seng med mulighet for oppbevaring under madrassen. Dersom du ikke har plass til seng er det lurt med en sovesofa, som uansett gir leiligheten en ekstra soveplass. Eller gå for en sovesofa med oppbevaringplass under setet, der du kan lagre sengetøy, pledd eller annet.

Velg alltid slanke og nøytrale møbler til en liten leilighet – de vil føles lettere i rommet.

En enda større illusjon av en lettere, luftigere og lysere leilighet får du med speil. Plasser gjerne speilet på motsatt side av et vindu, så det kan reflektere det naturlige lyset. Et speil vil ikke bare gi følelsen av et større rom, men er også med på å pynte opp rommet. Hva med et stort røft speil med dekorative ruter som lar deg speile deg i helfigur, eller et organisk rundt speil? Nå er det forresten trendy med runde speil.

Kom innom din nærmeste Bohus for enda mer inspirasjon til en liten leilighet – vi hjelper deg gjerne.