Gå til hovedinnhold

Stor vedlikeholdsguide: Forleng levetiden på dine møbler!

Å ta godt vare på hjemmets møbler forlenger levetiden deres og gjør at de tar seg bedre ut mens du har dem. Men hvordan best mulig vedlikeholde interiøret? Her er rådene fra Bohus’ egen ekspert.

Anne Krogseth-Skauby er kvalitets- og miljøsjef i Bohus, og er opptatt av å gi kundene nødvendige råd rundt pleie og vedlikehold av produktene som de kjøper. Det er både noe som en forhandler er pliktig til å gjøre, og dessuten en del av den gode servicen som Bohus ønsker å gi, sier hun. – Det er svært viktig å sørge for at møblene er rene. Ved bruk av riktige vedlikeholdsmidler vil møblene ha opptil fire ganger så lang levetid som ved å ikke vedlikeholde.

Hørt om begrepet «sure møbler»? Lær deg hvordan du best tar vare på møbelstoffer for å unngå fargetap.

Godt vedlikehold trenger ikke å være komplisert: – Det som du først og fremst trenger, er en støvklut og en støvsuger. Jeg har gjort det til en rutine å rengjøre, tørke av og støvsuge møblene mine. Dessuten selger Bohus egnede pleie- og vedlikeholdsprodukter  til alle aktuelle materialkategorier, både for innendørs og utendørs bruk, forteller Krogseth-Skauby.

 

 

Godt vedlikehold er avgjørende for å gi et møbel lang levetid.

 

 

Ingenting har så stor innvirkning på møbeltekstilets levetid som godt og regelmessig renhold.

Anne Krogseth-Skaubys beste vedlikeholdstips for dine møbler

Hva slags produkter du trenger, avhenger av hva slags pleie dine møbler trenger. Spør gjerne våre dyktige fagfolk om tips og råd i ditt nærmeste Bohus-varehus.

Det er litt forskjellige pleieprodukter som benyttes for de ulike material-kategoriene, men fellesnevner er å rengjøre med pleieprodukter, og beskytte med impregneringer dvs. overflatebeskyttelser.

Skjerpede miljøkrav gjør at det i mange tilfeller ikke er lov til å benytte de samme produksjonsmetodene som tidligere, noe som gjør at det er blitt viktigere med regelmessig vedlikehold av møbelet etter at det er kjøpt.

– For eksempel er kjemikaliene som tidligere ble brukt for å konservere hud, nå blitt forbudt å bruke. Derfor er regelmessig pleie og vedlikehold av for eksempel en lenestol i hud helt avgjørende for møbelets levetid, forklarer kvalitets- og miljøsjefen.

 

 

Både solstråler og elektrisk belysning påvirker møblene våre.

 

På spørsmål om det noe som vi ofte glemmer i forhold til vedlikehold, nevner Krogseth-Skauby sollys, UV-stråler og elektrisk belysning. 

Det starter en nedbrytingsprosess på de fleste materialer, sier hun og forklarer at Bohus bruker impregnering med UV-filtre, noe som vil utsette sol- og blekeskader.

I tillegg anbefaler jeg solskjerming i form av gardiner, markiser og persienner for å beskytte møblene. Lær mer om skadene som ulike lysstråler kan gi – og hvordan du unngår dem.

Fettskader er en annen utfordring mange ikke er klar over. Vi vet at fett fra mat er skadelig for hud og tekstil. Fettet spres via inneluften og ikke bare ved direkte kontakt. Vi velger stadig åpne kjøkkenløsninger og dette er en problemstilling vi må ta på alvor. Her er det viktig med regelmessig rengjøring med egnede pleieprodukter, påpeker Krogseth-Skauby.

Fått fett eller en annen type flekk på et møbelstoff?  Her er flekkfjerningstips for alt fra blod til rødvin!

Barn og kjæledyr sliter på inventaret. Fett fra dyr bryter ned materialene raskt. Dersom kjæledyret benytter sofaen som seng risikerer man å miste reklamasjonsretten sin.

Når det gjelder barn anbefaler hun å sparre litt med Bohus' flinke møbelselgere. De gir gode råd til hva som egner seg for deg og din familie. Det er jo slik at noen materialer tåler mer enn andre. Generelt for småbarnsfasen anbefaler jeg vaskbare trekk, som Bohus har et stort utvalg av. Les mer om vedlikehold av tekstiler her.

Dersom uhellet er ute, og sofaen trenger et nytt trekk eller du må bytte et ben, anbefaler Krogseth-Skauby å ta kontakt med Bohus og høre hva som er mulig å få til.

– Vi vil at kundene skal ha glede av sine møbler lenge, og vi bistår med hjelp så langt det er mulig, avslutter kvalitet- og miljøsjef Anne Krogseth-Skauby i Bohus.

 

Shop vedlikeholdsprodukter