Gå til hovedinnhold

Stor vedlikeholdsguide: Forleng levetiden på dine møbler!

Å ta godt vare på hjemmets møbler forlenger levetiden deres og gjør at de tar seg bedre ut mens du har dem. Men hvordan best mulig vedlikeholde interiøret? Her er rådene fra Bohus’ egen ekspert.

08 NOVEMBER 2018

John Moe er kvalitets- og miljøsjef i Bohus, og er opptatt av å gi kundene de nødvendige råd rundt pleie og vedlikehold av produktene som de kjøper. Det er både noe som en forhandler er pliktig til å gjøre, og dessuten en del av den gode servicen som Bohus ønsker å gi, sier han. – Det er svært viktig å sørge for at møblene er rene. Ved bruk av riktige vedlikeholdsmidler vil møblene ha opptil fire ganger så lang levetid som ved å ikke vedlikeholde.

Hørt om begrepet «sure møbler»? Lær deg hvordan du best tar vare på møbelstoffer for å unngå fargetap.

Godt vedlikehold trenger ikke å være komplisert: – Det som du først og fremst trenger, er en støvklut og en støvsuger. Jeg har gjort det til en rutine å rengjøre, tørke av og støvsuge møblene mine. Dessuten selger Bohus egnede pleie- og vedlikeholdsprodukter  til alle aktuelle materialkategorier, både for innendørs og utendørs bruk, forteller Moe.

 

 

Godt vedlikehold er avgjørende for å gi et møbel lang levetid.

 

 

Ingenting har så stor innvirkning på møbeltekstilets levetid som godt og regelmessig renhold.

John Moes beste vedlikeholdstips for dine møbler

Hva slags produkter du trenger, avhenger av hva slags pleie dine møbler trenger. Spør gjerne medarbeiderne i ditt Bohus-varehus om råd. – Det er litt forskjellige pleieprodukter som benyttes for de ulike material-kategoriene, men fellesnevner er å holde de rene ved å rengjøre med egnede pleieprodukter, og beskytte med egnede impregneringer, altså overflatebeskyttelser.

Skjerpede miljøkrav gjør at det i mange tilfeller ikke er lov til å benytte de samme produksjonsmetodene som tidligere, noe som gjør at det er blitt enda viktigere med regelmessig vedlikehold av et møbel etter at det kommer ut av fabrikken.

– For eksempel er de ganske heftige kjemikaliene som tidligere ble brukt for å konservere hud, nå forbudt. Derfor er regelmessig pleie og vedlikehold av eksempelvis en lenestol i hud helt avgjørende for møbelets levetid, forklarer kvalitets- og miljøsjefen.

 

 

Både solstråler og elektrisk belysning påvirker møblene våre.

 

På spørsmål om det noe som vi ofte glemmer i forhold til vedlikehold, nevner Moe sollys og UV-stråler, også fra belysning. – De starter en nedbrytingsprosess på de fleste materialer, sier han og forklarer at Bohus bruker impregnering med UV-filtre, noe som vil utsette sol- og blekeskader. – I tillegg anbefaler jeg solskjerming i form av gardiner, markiser og persienner for å beskytte møblene. Lær mer om skadene som ulike lysstråler kan gi – og hvordan du unngår dem.

Fettskader er en annen utfordring mange ikke er klar over. – Vi vet at fett fra blant annet mat er skadelig for blant annet hud og tekstil. Det mange ikke tenker på, er at fettet også spres via inneluften og ikke bare ved direkte kontakt. Når stadig flere velger åpne kjøkkenløsninger er dette en problemstilling vi må ta på alvor. Et stikkord her er regelmessig rengjøring med egnede pleiemidler, påpeker Moe.

Fått fett eller en annen type flekk på et møbelstoff?  Her er flekkfjerningstips for alt fra blod til rødvin!

Barn og kjæledyr sliter på inventaret, uansett hvor søte de er. John Moe er imidlertid klar på at de to gruppene ikke kan settes i samme bås. – Barn er selvfølgelig velkomne i sofaen, men Fido hører ikke hjemme der. Fett fra dyr generelt bryter ned materialene raskt. Dersom kjæledyret benytter sofaen som seng risikerer man å miste reklamasjonsretten sin, advarer han.

I forhold til barn anbefaler han å sparre litt med Bohus' flinke møbelselgere. – De kan gi gode råd i forhold til hva som egner seg for deg og din familie. Det er jo absolutt slik at noen materialer tåler mer enn andre. Generelt for småbarnsfasen anbefaler jeg vaskbare trekk, som Bohus har et stort utvalg av. Les mer om vedlikehold av tekstiler her.

Dersom uhellet er ute, og sofaen trenger et nytt trekk eller du må bytte et ben, anbefaler Moe å ta kontakt med Bohus og høre hva som det er mulig å få til. – Vi vil at kundene skal ha glede av sine møbler lenge, og hjelper til så fremt det er mulig, avslutter kvalitet- og miljøsjef John Moe i Bohus.

Øverst i saken er Nordic hjørnesofa avbildet.

 

Shop vedlikeholdsprodukter