Gå til hovedinnhold

Skap lun og god stemning med varme farger

Farger skaper følelser og gir hjemmet ditt særpreg. Vi viser deg hvordan du kan bruke varme farger til å skape rom med godfølelsen.

 

Hvilke farger du innreder og maler et rom i har stor betydning for hva slags stemning og atmosfære rommet får. Varme farger som jordtoner, gylne farger og puddernyanser skaper en intim atmosfære, og gir rommet en lun og trygg følelse. Ta et aktivt valg til farger og skap rom som har det lille ekstra.

Finn varme farger som passer din stil

Når du skal velge ut farger er fargesirkelen et godt utgangspunkt. Fargesirkelen viser oss hvilke farger som går godt sammen. Primærfargene rød, gul og blå er farger som ikke kan fremstilles ved å blande andre farger. Alle andre farger er laget med ulike blandingsforhold av primærfargene. I fargesirkelen finner vi også sekundærfargene oransje, grønn og fiolett. Disse fargene får du ved å blande lik mengde av to primærfarger. Til slutt har vi tertiærfarger, som er alle mulige farger. Tertiærfarger får du ved å blande ulik mengde av primærfargene. Fargesirkelen er delt i en varm og en kald side, hvor rød, gul og oransje oppfattes som varme, mens blåfarger blir oppfattet som kalde. Dette gjenspeiles også i naturen, hvor ild har en oransjeaktig farge, mens is og vann har mer blåtoner i seg.

Gi rommet en ny atmosfære med varme farger

Før du velger ut fargepaletten til et rom, kan det være lurt å tenke på hvilken følelse og stemning du ønsker å skape. Har du for eksempel et rom hvor mye kaldt og naturlig lys slippes inn, kan varme farger i interiøret og store flater gi følelsen av et lunere rom. Samtidig kan varme farger ofte føles veldig "tett på". Derfor bør man være forsiktig med å varme farger i veldig små eller trange rom.

Innredning som komplimenterer varme farger

Enten det er i varme farger eller kalde farger, så bør et rom og et hjem ha en fargepalett for et helhetlig inntrykk. Skal du male et rom med store flater i varme farger, vil mørke detaljer i interiøret passe godt. Bruk også en komplementærfarge i dekor og interiør, det vil si en farge som ligger på motsatt side av veggfargen i fargesirkelen. Har du derimot lite farger på flatene i rommet, kan du bruke varme farger til å tone ned de kalde nyansene. I stua kan du for eksempel gi rommet et innslag av varme farger med et gulvteppe og komplementere det med pynteputer, vaser og lysestaker. På soverommet vil interiør i varme farger som for eksempel ullpledd, gardiner, sengesett og sengeteppe gi rommet en lun og god atmosfære. Slik sørger du for at dekoret og interiøret skaper den lune atmosfæren du ønsker.

Trenger du mer fargeinspirasjon, kan du la deg inspirere av våre freshe fargekombinasjoner og farger i taket. Ellers er du alltid velkommen til din nærmeste Bohus for en hyggelig prat.