Gå til hovedinnhold

Slik tar du best vare på din skinnsofa

En skinnsofa er en smart investering i god komfort og kvalitet som du har glede av i mange år fremover – så sant du tar godt vare på den. Her er tipsene til Bohus kvalitets-og miljøsjef.

Har du allerede en skinnsofa i din stue, og lurer på hvordan du best tar vare på trekket? Eller har du lyst på en skinnsofa, men er usikker på om du klarer å pleie skinnet riktig? Anne Krogseth-Skauby er kvalitet- og miljøsjef i Bohus, og har noen klare retningslinjer for vedlikehold av skinnsofaer som verken er spesielt tidkrevende eller kompliserte. Og selvsagt deler hun dem gjerne med deg!

 

Hauk 3 seter XL i cognacfarget hud har et tidløst design som gjør dette til en sofa for mange år fremover. Bruk en lett fuktig klut for fjerning av flekker. 

 

Ella 3 seter er et stilrent og komfortabelt møbel fra Stressless. Rense og behandles jevnlig med Colourlock Leather Care

Vedlikeholdstips til din skinnsofa

Dyrehud har vi mennesker brukt på ulike måter gjennom alle tider. Skinn er fortsatt et populært valg når man skal kjøpe møbler. Fordelen er klar – en skinnsofa har lenger levetid enn mange andre materialer fordi det tåler mer bruk uten at det blir synlig slitasje. Å velge skinntrekk er smart både for miljøet og privatøkonomien fordi det går mange år mellom hver gang du trenger en ny sofa. Så sant du tar vare på den, selvsagt. – Å pleie skinnsofaen gir helt klart økt varighet og levetid.

Spesielt etter at det er blitt mindre bruk av kjemikalier i den industrielle behandlingen av skinn, og det dermed er mindre impregnert og beskyttet, er det viktig at den som kjøper en skinnsofa, passer på vedlikeholdet. I tillegg til at sofaen skal støvsuges jevnlig, anbefaler hun å bruke spesialprodukter på skinnet 3-4 ganger per år.

– Det avhenger litt av bruk. Nakke og armlener er særlig utsatt for fett fra kroppen, og bør behandles oftere enn resten av sofaen.

For et utrent øye kan det være vanskelig å se når skinnsofaen bør pleies, så en grei regel er å gjøre det en gang per årstid. Og for de spesielt utsatte områdene, anbefales rengjøring 1-2 ganger i måneden.

 

Melby er en kvalitetsofa i hud med svarte aluminiumsben. Sofaen renses og behandles regelmessig med colourlock leather care. 

 

Weston skinnsofa i brun Eco-hud har et uttrykk som passer både i nordiske og rustikke interiører. Dette materialet er sammensatt av både lærfiber og (tekstil) microfiber. Bruk en lett fuktig klut for fjerning av flekker. 

Akkurat hva slags vedlikeholdsprodukter som passer til nettopp din sofa, kan du få veiledning om hos Bohus. Der får du også kjøpt produktene du trenger, enten sofaen din er trukket med anilin, standard- eller dekkfarget hud, effektfarget hud, semsket eller noen av de andre hud-alternativene som finnes.

Til dekkfargede huder, som er standard skinn på våre sofaer, passer Bohus lærpleiesett, men vi har mange andre produkter som tar godt vare på andre hudtyper, understreker Krogseth-Skauby. Hun forteller at det absolutt verste man kan gjøre, er å behandle skinn med grønnsåpe, Zalo eller andre vaskemidler med feil pH. – Manglende vedlikehold og feil produkter er de mest typiske feilene som folk gjør når det gjelder skinnmøbler.

Hun anbefaler alle som trenger hjelp og råd til å ta kontakt med sitt nærmeste Bohus-varehus. – Der kan de også hjelpe deg med å få tak i de riktige pleieproduktene. Om de ikke har det i sortimentet kan det enkelt skaffes på forespørsel.

Riper og rifter, slitte partier og misfarginger er alle vanlige skader, men fettskader er den fremste gjengangeren. – Dessuten ser vi en del bleking på grunn av solskader, og skader som er forårsaket av at skinnsofaen har stått for nære en varmekilde, sier Krogseth-Skauby som oppfordrer alle som har fått vanskelige skader på skinnsofaen til å ta kontakt med Bohus' serviceavdeling. – Det finnes fagfolk som kan hjelpe deg hvis du ikke klarer å reparere skinnsofaen din selv.

Lyst på ny skinnsofa? Se våre bestselgere her!