Gå til hovedinnhold

Slik tar du best vare på din skinnsofa

En skinnsofa er en smart investering i god komfort og kvalitet som du har glede av i mange år fremover – så sant du tar godt vare på. Her er tipsene til Bohus egen skinnekspert John Moe.

26 NOVEMBER 2018

Har du allerede en skinnsofa i din stue, og lurer på hvordan du best tar vare på trekket? Eller har du lyst på en skinnsofa, men er usikker på om du klarer å pleie skinnet riktig? John Moe er kvalitet- og miljøsjef i Bohus, og har noen klare retningslinjer for vedlikehold av skinnsofaer som verken er spesielt tidkrevende eller kompliserte. Og selvsagt deler han dem gjerne med deg!

 

Luca hjørnesofa er et stilren og komfortabel møbel med plass til mange. Behandle skinnet jevnlig med Colourlock Leather Care og hold unna direkte sollys.

 

3-seteren Nordic i cognacfarget hud er har en tidløs design som gjør dette til en sofa for mange år fremover. Ta vare på den vakre gløden i skinnet gjennom jevnlig pleie. Nordic skinnsofa vises også øverst i artikkelen.

Vedlikeholdstips til din skinnsofa

Dyrehud har vi mennesker brukt på ulike måter gjennom alle tider, og det er fortsatt et populært valg når man skal kjøpe møbler. Fordelen er klar – en skinnsofa har lenger levetid enn mange andre materialer fordi det tåler mer bruk uten at det blir synlig slitasje. Å velge skinntrekk er smart både for miljøet og privatøkonomien fordi det går mange år mellom hver gang du trenger en ny sofa. Så sant du tar vare på den, selvsagt. – Å pleie skinnsofaen gir helt klart økt varighet og levetid, sier Moe.

Spesielt etter at det er blitt mindre bruk av kjemikalier i den industrielle behandlingen av skinn, og det dermed er mindre impregnert og beskyttet, er det viktig at den som kjøper en skinnsofa, passer på vedlikeholdet. I tillegg til at sofaen skal støvsuges jevnlig, anbefaler han å bruke spesialprodukter på skinnet 3-4 ganger per år.

– Det avhenger litt av bruk. Nakke og armlener er særlig utsatt for fett fra kroppen, og bør behandles oftere enn resten av sofaen, sier kvalitetssjefen.

For et utrent øye kan det være vanskelig å se når skinnsofaen bør pleies, så en grei regel er å gjøre det en gang per årstid. Knytt det opp til en ferie eller høytid, som jul, påske, Sankthans og Halloween, så blir det enklere å huske på – og du kan jo gjøre det i forkant av en spesiell anledning der det er hyggelig at skinnsofaen tar seg godt ut. Og for de spesielt utsatte områdene, anbefales rengjøring 1-2 ganger i måneden.

 

Melby er en kvalitetsofa i hud med svarte aluminiumsben. Sofaen renses og behandles regelmessig med colourlock leather care. 

 

Weston skinnsofa i brun Eco-hud har et uttrykk som passer både i nordiske og rustikke interiører. Rengjør med Colourlock lærsåpe, impregner deretter med Universal Protector Rød.

Akkurat hva slags vedlikeholdsprodukter som passer til nettopp din sofa, kan du få veiledning om hos Bohus. Der får du også kjøpt produktene du trenger, enten sofaen din er trukket med anilin, standard- eller dekkfarget hud, effektfarget skinn, semsket eller noen av de andre hud-alternativene som finnes.

Til dekkfargede huder, som er standard skinn på våre sofaer, passer Bohus lærpleiesett, men vi har mange andre produkter som tar godt vare på andre hudtyper, understreker John Moe. Han forteller at det absolutt verste man kan gjøre, er å behandle skinn med grønnsåpe, Zalo eller andre vaskemidler med feil pH. – Manglende vedlikehold og feil produkter er de mest typiske feilene som folk gjør når det gjelder skinnmøbler, sier skinneksperten.

Han anbefaler alle som trenger hjelp og råd til å ta kontakt med sin nærmeste Bohus-butikk. – Der kan de også hjelpe deg med å få tak i de riktige pleieproduktene. Om de ikke har det i sortimentet kan det enkelt skaffes på forespørsel.

Riper og rifter, slitte partier og misfarginger er alle vanlige skader, men fettskader er den fremste gjengangeren. – Dessuten ser vi en del bleking på grunn av solskader, og skader som er forårsaket av at skinnsofaen har stått for nære en varmekilde, sier Moe som oppfordrer alle som har fått vanskelige skader på skinnsofaen til å ta kontakt med Bohus' serviceavdeling. – Det finnes fagfolk som kan hjelpe deg hvis du ikke klarer å reparere skinnsofaen din selv.

Lyst på ny skinnsofa? Se våre bestselgere her!