Gå til hovedinnhold

Skrivebordslampe til arbeidsplassen

Feil skrivebordslampe på hjemmekontoret kan gi deg dårlig holdning – bokstavelig talt.

Det er ikke alle som har en egen plass til hjemmekontoret. Derfor er det mange av oss som tilbringer arbeidsdagen ved kjøkkenbordet eller i spisestuen. Disse er ment til måltider, og ikke som kontorplass i åtte timer hver dag. Stikkordet her er ergonomi, og når den er på plass jobber du raskere – og kan dermed ha kortere arbeidsdag.
En ting er at vi sitter fremoverlent for å se den lille skjermen på laptopen. Når dette kombineres med dårlig lys kan du fort få konsentrasjonsvansker, lite søvn, slitne øyne, hodesmerter, stiv nakke, ømme skuldre og vond rygg. Det er det heldigvis enkelt å gjøre noe med.

Velg riktig skrivebordslampe

Belysning er viktig, uansett om den kommer fra dagslyset, taket eller en skrivebordslampe. Ulempen er at lyset som kommer utenfra eller rommet du sitter i som regel ikke er nok. Derfor er en skrivebordslampe et av de viktigste arbeidsredskapene du har på hjemmekontoret.

For å ta det litt vitenskapelig: Det er to ord som gjelder for lysstyrke og lysfarge – lumen og kelvin. En lysstyrke på mellom 400 og 500 lumen gjør at du kan jobbe lenger uten å bli sliten. Lysfargen bør ligge på mellom 3200 og 5300 kelvin, da dette gir en fin fargetemperatur.

For å velge den riktige skrivebordslampen for deg bør du i tillegg tenke gjennom:

  • Om arbeidsplassen er i stuen eller på kjøkkenet – skrivebordslampen skal ikke bare gi godt lys, men også være fin å se på siden den blir veldig synlig.
  • Justering av retningen på lyset – da får du optimale arbeidsforhold siden du kan styre lyset dit du ønsker.
  • Lite eller mye plass – velg en skrivebordslampe ut fra størrelsen på skrivebordet ditt.
  • Høyden på lyset – dette bør være omtrent på høyde med blikket, og lyse mot der du jobber.
  • Mulighet for å dimme – du trenger ikke alltid like sterkt lys.

Tenk også på plassering av skrivebordslampen. Et godt tips er å sette den på samme side som hånden du ikke skriver med, da skygger du mindre.

Til syvende og sist er det selvsagt personlig stil og smak som avgjør hvilken skrivebordslampe du går for. Ønsker du det smakfullt og stilrent? Matt og moderne? Enkelt og elegant? Eller tidløst og tradisjonelt?

Mer lys enn skrivebordslampe på hjemmekontoret?

Det er smart å ha flere lyskilder på hjemmekontoret enn bare en skrivebordslampe. Om du har et lite skrivebord er en vegglampe et godt alternativ. Den kan lyse opp skrivebordet og rommet samtidig, og blir spesielt praktisk når du velger en vegglampe som kan justeres i flere retninger og i tillegg kan dimmes.

En annen lyskilde som er anvendelig på hjemmekontoret, er en lekker gulvlampe. Du velger selv om du ønsker en som konsentrerer lyset på skrivebordet, eller en gulvlampe med flere lys. En fordel med en gulvlampe er at når arbeidsdagen er over, kan du flytte den til sofagruppen og endelig slappe av i godt leselys med en god bok.

Kom innom din nærmeste Bohus! Hos oss finner du et stort utvalg av skrivebordslamper i mange ulike størrelser, høyder og stiler. Felles for dem alle er at de lyser opp dagen din, og gjør deg mer opplagt til både arbeid og fritid.