Gå til hovedinnhold

Slik vedlikeholder du sofaen din

Nyt sofaen din i årevis fremover! Vi gir deg tipsene.

12.01.2017

Mange tenker kanskje ikke over det, men en sofa trenger kjærlighet og vedlikehold for å vare lengst mulig. Det kanskje viktigste tipset for et problemfritt sofahold, handler om valgene du tar før du går til innkjøp av den.

Les vår brukerveiledning her.

Hard bruk

Det er lurt å tenke igjennom hvilken atferd sofaen vil bli utsatt for. Har man foreksempel barn eller dyr i hus, foretrekker man gjerne en sofa som tåler hard bruk. Alle møbelstoffene til Bohus oppfyller Møbelfaktas krav til hard bruk.

Vendbare puter og vaskbart trekk?

Vi har mange vaskbare tekstiler i vår sofa-kolleksjon. Fordelene mange, og vaskebare trekk kan komme godt med hvis uhellet skulle være ute. Småbarns familier, eller husholdninger med dyr velger ofte en sofa med vendbare puter, avtakbart trekk, vaskbare tekstiler og slitesterkt stoff som ikke nupper så lett.

Hud eller stoff?

Det neste valget du står overfor er valget mellom sofa tekstiler i hud eller stoff. Barnefamilier liker gjerne å tenke praktisk. Hvis en barnefamilie går for hud anbefaler vi dem ikke å kjøpe rene aniliner (ubeskyttede natur-huder). Rene aniliner er som en svamp og trekker til seg det meste. Når det er sagt er de svært komfortable og de puster, og enkelte huder er jo også ment for søles litt på for å skape den rette patinaen.

Støvsug ofte

Uansett hvilket møbelstoff du velger, er jevnlig rengjøring viktig. Vær derfor flink med støvsugeren. Vi vet at fett og smuss bryter ned trekket, og det gjelder både hud og tekstil. Med jevnlig rengjøring holder sofaen seg fin lengre, og det er gunstig i forhold til redusert nupping – det er nemlig små partikler fra rot og søl som er med på å skape nuppingen.

Impregnering

Samme prinsipp gjelder for impregnering – den har antistatisk virkning, og er også nuppehemmende. Impregnering gjør også sofaen mer motstandsdyktig mot flekker.

Vend og bank putene

Foruten jevnlig renhold, kan man bytte om på putenes plassering, og vende dem der det er mulig. Er det «løst» fyll i putene kan de med fordel puffes opp regelmessig. Alle disse tingene vil øke levetiden og sørge for at sofaen ser bra ut over tid.

Står den i sola?

En annen ting som virker inn på sofaens levetid, er hvor den er plassert. Direkte sol på tekstil og hud er ikke bra. Kan den ikke plasseres utenfor området solen treffer, bør den beskyttes for sollys gjennom bruk av persienner eller gardiner foran vinduer.

Fett, sot og smuss

Vinterstid er det vedfyring og andre varmekilder som spiller inn, så sofaen bør så sant det er mulig stå i god avstand til disse. Et annet aspekt er at kjøkkenet nå ofte er i åpen løsning med stuen. Det betyr at fett fra matlaging lettere forurenser sofaen.

Om uhellet først er ute

Om uhellet er ute og du søler på møbelstoffet, er det viktig å fjerne flekken så raskt som mulig. Sug opp sølet – ikke gni. Etterpå kan du bruke skumrensemiddel for tekstiler. Til hudsofaer finnes også såkalte «vipes» som er type våtserviett med både rengjøringsmiddel og beskyttelse i en og samme serviett. Om flekken ikke lar seg fjerne, ta kontakt med Bohus for gode råd.

Husk!

Med sofaen du kjøper følger det med en brukerveiledning!

I dag finnes det materialer, tekstiler og stoffer i mange ulike kvaliteter. For at du skal vite både hva du kjøper og hvordan du skal behandle det du kjøper, får du alltid med deg en brukerveiledning. 

Vi har Norges største utvalg av sofa! Se dem her!