Gå til hovedinnhold

Slik velger du riktig madrass

Du sover til sammen ni døgn hver måned, og med så mye tid til sengs er det viktig å ligge godt. Seng og madrass har mye å si for søvnen og har minst like stor betydning for god helse.

— Det er viktig å oppnå dyp søvn 2-3 timer i løpet av en natt, og for hver gang man snur seg vekkes hjernen og innsovningsfasen må starte på nytt. Det å snu seg går altså ut over den viktigste delen av søvnen, og derfor vil vi hjelpe folk å velge riktig madrass slik at de ligger mest mulig rolig, forklarer Ole Myhre, fysioterapeut hos Jensen møbler, fast sengeleverandør til Bohus.

Er du en mageligger?

85 prosent av oss sover på siden og de øvrige ligger på rygg eller mage. Det beste er å ligge på side eller rygg, mens det er minst gunstig å ligge på magen, da det er en ekstra belastning og kan skade nakke, skuldre og rygg.

– Om du sover på magen kan det føre til at du snur deg og blir dratt ut av den dype søvnen, på grunn av smerte eller irritasjon. Ved å venne deg til en god liggestilling vil du sove roligere og få bedre utbytte av søvnen, forklarer Myhre.

Velg riktig fasthet

Det er viktig å prøve sengen i butikken på en skikkelig måte. Ta av deg ytterklærne og legg deg ned i den stillingen du vet du foretrekker å sove i. Personalet er opplært til å veilede deg på beste måte.
– En for hard madrass vil føre til at hofte og skulder ikke synker ned i madrassen slik at midjen får dårlig støtte og synker ned. Er madrassen for myk vil det føre til at hoftepartiet synker for dypt ned i madrassen. I begge tilfelle får ryggen en feil stilling og vi snur oss oftere, sier Myhre.

For at du skal sove godt, har de forskjellige delene av kroppen ulike behov for mykhet og støtte.
– De bredeste delene av kroppen, som skuldre og hofter, har det best når vi ligger på et mykere underlag samtidig som midjen skal ha god støtte. Dette løser mange madrassmerker ved hjelp av sonesystemer innebygd i madrassene. Husk også på at valg av riktig hodepute er viktig. Puten skal sørge for at nakken er en direkte forlengelse av ryggsøylen. For høy eller for lav pute kan endre og forverre liggestillingen din, sier Myhre.

Et godt tegn på at madrassen er riktig for deg er at du ligger og er komfortabel i en god stilling.

Velg riktig madrass for barna

Barn ligger gjerne i en barneseng til de er 5-6 år. Når tiden kommer for å kjøpe ny seng er det viktig å tenke på at den antagelig skal vare lenge, kanskje helt til barna blir voksne og flytter hjemmefra.

– Barn vokser mye både i høyde og vekt i løpet av få år, og det er viktig med en madrass som er tilpasset dette. En god fjærmadrass gjør at de kan sove godt i samme seng helt til de blir voksne, selv om barnets kropp gjennomgår disse forandringene. Dessverre ser vi at mange velger en enkel skumplastmadrass til et par hundre kroner. Da får barnet en unødvendig dårlig start på søvnlivet, sier Myhre.

Spør madrasseksperten

I Bohus er alle ansatte kurset i hvordan de skal bistå kundene i å finne riktig madrass.

– Det går ti til femten år mellom hver gang det investeres i en madrass og mye skjer med utviklingen i løpet av en såpass lang tid. Derfor er det smart å tenke gjennom eget behov og se på hva som finnes på markedet før det investeres i en ny. Vi på Bohus kan madrasser og sovekomfort og er kurset for å hjelpe deg til å finne den mest optimale madrassen for deg. Vi kan hjelpe deg å ta nattesøvnen tilbake, sier kategorisjef for seng, Ingeborg Bigum Borgen.

– I Bohus har vi leverandører som alle har meget god kvalitet på sine senger og madrasser, og våre ansatte er kurset for å hjelpe deg til å finne den optimale sengen for ditt behov, sier kategorisjef for soveromskategorien.