Gå til hovedinnhold

Slik velger du riktig sofa

Hos Bohus kan du sette sammen sofaen akkurat slik du drømmer om. Utallige stoffer og moduler gjør valgmulighetene nærmest uendelig. Men pass på: det er en del ting å tenke på når du skal velge ny sofa!

12.01.2017

Finnes det en sofa, en slik som du vil ha?

Det skal være enkelt å kunne velge akkurat den sofaen du vil ha – med de rette modulene, fargene, bena, armlenene, stoffene og størrelsene. Og husk, en og samme sofa skal dekke mange funksjoner - den skal kanskje tåle alt fra hektisk barnelek og late søndager foran TVen til kaffeslabberas med svigers eller venner som sofakræsjer over natta!

Samme sofa – flere stiler

Samme sofa kan spille hovedrollen i ulike stiler. Kanskje du skal benytte anledningen til samtidig å gjøre om stua og få en ny stil? Sofaen i seg selv kan tilpasses mange forskjellige kriterier. I tillegg påvirkes stilen gjennom valg av farger på vegger og tepper, samt diverse tilbehør som puter og pledd. Liker du best den nordiske stilen, eller vil du ha en klassisk stil, eller kanskje den rustikke stilen? Tips om hvordan du skaper de ulike stilene, finner du her.

Kjøp noe som varer

- Selv om vi bytter sofa stadig oftere er det fortsatt mange som bytter bil oftere enn de bytter sofa, konstaterer Frank Ove Lind, kategorisjef i Bohus.

- Så jeg tenker at når du kjøper deg ny sofa, så gjør du et valg som skal vare i mange år fremover. Da skal du sitte igjen med en følelse av stolthet, tilfredshet, og kanskje en aldri så liten luksusfølelse ved at du har valgt riktig og det som er best for deg.

Form, størrelse og farge

Kjøpsprosessen starter gjerne med en oppfatning om og en følelse av hva man ønsker seg og hva man liker. Det er selvfølgelig individuelt hvor detaljerte ønsker man har i startfasen, men det går som regel på farge, form og størrelse – skal det være en hjørnesofa, en 3-seter eller en sofa med chaiselong, er noen av valgene man må ta.

Hvem skal bruke sofaen?

I tillegg er det lurt å tenke gjennom hvordan sofaen skal brukes – eller kanskje av hvem?

- Om det er barn i familien må dere for eksempel regne med at sofaen blir noe hardere brukt, og da bør dere velge en robust sofa som er lett å vedlikeholde. Hos Bohus er alle sofa-stoffer klassifisert etter bransjens tøffeste krav. Dette gjelder verdier innen slitestyrke så vel som lysekthet og nupping, forklarer Lind.

Hva passer best hjemme hos deg?

Kunden kan fint velge stoff og farge på egenhånd, men enkelte sofaserier har opptil 300 ulike alternativer. Valgmulighetene kan derfor bli overveldende for noen.

Vi hjelper gjerne kunden med å ta riktig valg, både når det kommer til størrelse og når det gjelder tekstil og farge, sier Lind.

Størst er ikke alltid best

En stor sofa i en liten stue, kan fort bli feil. For eksempel kan det finnes 2,5-seter, 3-seter og 3,5-seter av den samme sofaen, mens alle oppfattes visuelt som en 3-seter.

-Hvilken passer best i kundens stue, avhenger ofte av stuens størrelse. Det er fort gjort å gå i fellen med å velge en størst mulig sofa, men det kan fort bli feil, sier Lind.

Statement-design

- Det finnes en del dekor-stoffer som er beregnet på puffer, pynteputer og liknende. Dette er møbler som vanligvis ikke er klassifisert for hard bruk fordi de er utsatt for mindre slitasje. Tekstilene på slike møbler har derfor ofte et dristigere mønster som er med på å sette prikken over i-en. Kanskje skulle du gi stua di en skikkelig statement-puff i spenstige farger og mønster, smiler Lind.

Komfort handler om mer enn komfort

Komfort og putevalg er viktig. Vær også klar over at valg av komfort og type puter har en praktisk konsekvens utover selve komforten.

- Om man ønsker seg en kose-sofa med myke puter, gjerne med dun, så er dette særdeles lite fornuftig om man samtidig ønsker seg en hverdag hvor sofaen alltid ser flott og ryddig ut. Noen puter må alltid «puffes» og ryddes, mens andre holder seg stramme og ryddige til enhver tid. Noen puter er også vendbare, som gir en mulighet for å slite på begge sider. Og når det kommer til valg av stoff: En myk kose-sofa bør ha et stoff som gir den gode myke følelsen, mens en sofa i et stramt design kan nyte godt av et tekstil som forsterker dette uttrykket, forklarer Lind.

Vi får form og farge til å klaffe

-Om kundens utgangspunkt at de ønsker en blå treseter, vil de som regel ikke en gang ense den lyse hjørnesofaen. Men det kan faktisk godt hende at de ender opp med å velge nettopp materialene i den lyse hjørnesofaen – men da som blå treseter. For hos Bohus kan vi tilpasse de fleste sofaer, sier Lind.

Bohus har landets største utvalg på sofa

Lind anbefaler sofakjøperne å spørre om hjelp i Bohus-varehusene.

- Vi kan hjelpe kunden med å finne den sofaen som oppfyller både bevisste og ubevisste ønsker og behov. Det skal godt gjøres om vi ikke klarer å tilpasse og skreddersy en sofa fra vår store sofakolleksjon. Bohus har nemlig det største utvalget og selger flest sofaer av alle i hele Skandinavia, avslutter han stolt.