Gå til hovedinnhold

Slik styler du ditt sofabord i din favorittstil

Prikken over i’en i stuen er et sofabord som føles personlig og passer med interiøret for øvrig. Her er tips til en vellykket styling med fokus på tre populære stiler.

Du har de rette møblene, den seneste veggfargen, sofaen er fylt opp med trendy puter... og likevel er det et eller annet som mangler i stuen. Kjenner du igjen følelsen? Stikkordet er «personlighet», og løsningen er å la det du plasserer på ditt sofabord, vise hvem du er.

En pent innredet stue fort kan føles som et venteværelse dersom du ikke setter ditt eget, unike preg på interiøret. I andre enden av skalaen har vi sofabord overfylt av fjernkontroller, aviser, ukeblader og kanskje en eller annen gjenglemt kaffekopp. Ikke noe drømmescenario det heller. Uansett hvor på skalaen du og ditt sofabord befinner seg: Her er noen tips til hvordan du styler sofabordet.

 

 

Velg gjenstander med ulike høyde for en mer interessant uttrykk. Perfekt i det rustikke miljøet.

 

 

Den klassiske stilen har en dempet fargeskala og tidløs look som oser kvalitet. Style sofabordet med coffee table books, mange lykter og en stor, herlig krukke med en grønn plante i.

 

Velg gjenstander som du liker å se på – og gjerne ta på. Det kan være en miks av en pynteting som du nettopp har falt for i en Bohus-butikk og gamle favoritter. Kanskje du har noen fine steiner som ble med hjem fra stranden, eller en vakker vase som kan fylles med avskårne blomster eller grener?

Lag grupper av tingene, slik at de ikke er jevnt spredt utover, men føles strukturert og oversiktlig. Ved å la det være avstand mellom grupperingene, kommer de tydeligere frem og blir mer synlige.

Sofabordet skal ikke være overfylt, så ta hensyn til størrelsen og style deretter. Med begrenset plass, kan du heller bytte ut gjenstander oftere.

Ulike høyder og overflater gjør helheten mer interessant. En generøs stabel med de seneste interiørbladene eller coffee table-bøker som du liker å kikke i, hever blikket og gjør at bordet ikke oppleves som en stor flate. Et par lysestaker, en høy bukett eller plante har også denne effekten på helheten.

 

 

Nordisk moderne og elegant med enkle, men effektive midler. Og se gjerne med friske øyne på tingene dine. Her brukes Adele vase til lys, mens telysholderen Mateo gjør jobben som vase.

 

Rustikt preg med mørke, lune farger og ujålete materialer. Og Sett gjerne flere lykter sammen, da blir det ekstra stemningsfullt. Hos Bohus finner du et stort utvalg lykter og lysestaker.

 

Det er ofte bedre med få, velvalgte objekter enn mange tilfeldige. Avskårne blomster i en enkel glassvase og en liten keramikkeske for små hemmeligheter står fint mot sofabordets overflate.

 

Bestem hva som har hovedrollen på bordet – alle ting kan ikke vektlegges like mye fokus, for da kan det fort bli kaotisk. Har du for eksempel en bok med vakre illustrasjoner, kan du vekke interesse ved å la den ligge oppslått. Ønsker du at en samling med eikenøtter eller gamle vinkorker skal synes ekstra godt, lager du en mini-utstilling ved å samle dem i en vase eller glasshus.

Skap soner på bordet ved hjelp oppbevaring i form av lave kurver, fat eller brett. Ett brett til lesestoff, en liten kurv til å legge fjernkontroller i, et glassfat med levende lys...

«Less is more» er en kjekk huskeregel. Uansett bordets størrelse, blir resultatet best uten for mange ulike farger eller materialer på én gang. Ta også hensyn til sofabordets utforming, farge og materialer når du styler, enten for å matche eller skape bevisste kontraster.

Grønne vekster er aldri feil: En stueplante, avskårne blomster, noen grener fra et tre i hagen eller skogen skaper liv. Og hvis du ikke har grønne fingre, er kunstige planter et fint alternativ.

Stylingen «glir ut» etter en stund og du må se på gjenstandene med friskt blikk. Er det noe som skal tas vekk eller legges til? Kanskje stearinlyset er brent ned og må byttes med et nytt, eller buketten begynner å henge med hodet og trenger en erstatning – uansett er det raskt unnagjort å ta en rydderunde, og herlig tilfredsstillende å på nytt ha et pent sofabord å glede seg over.

 

 

Nordisk moderne med en varm tvist. Her er det naturlig å la de massive og flott utsmykkede lysestakene i glass få spille hovedrollen.

 

Ikke glem sidebordet! Lag et enkelt stilleben med et utvalg bøker og levende lys.

På jakt etter enda flere konkrete tips til ditt sofabord?

Nordisk
Med en nordisk stil er fargene lyse, materialene naturlige og helheten føles moderne og stram. Det følger du opp med å style sofabordet enkelt med nøye utvalgte elementer. Velg et trebrett eller stort fat i keramikk som underlag for en eller flere enkle lyslykter i glass eller metall. Hent gjerne inn elementer fra naturen, som nakne grener, eikenøtter, kastanjer og steiner som er gode å holde i hånden. Legg dem i en skål i keramikk eller glass. En stabel med inspirerende bøker om interiør, foto eller kunst bidrar både med godt lesestoff og noe som bygger i høyden.

Rustikk
Den rustikke stilen er generøs og ujålete. Materialer som ubehandlet treverk og skinn er gjengangere, sammen med varme metaller og stein. Fargepaletten er varm og lun. Potteplanter passer fint inn i denne stilen, og velg gjerne en med interessant bladverk og som ikke feller blader hele tiden – en frodig sukkulent passer godt i så måte. Velg en litt stor plante som blir blikkfanget på bordet, og følg for all del opp med en passende potteskjuler. Keramikk med spennende struktur er et godt tips. Den rustikke looken er ikke komplett uten levende lys, gjerne noen lykter i farget glass eller mørkt metall. Og dersom bordet er stort nok, er det prikken over i'en med et dekorativt innslag, for eksempel en liten skulptur.

Klassisk
Tidløs og komfortabelt, med et formspråk som kan hente inn elementer fra «gamle dager» og mikse det med mer moderne design – den klassiske stilen er det mange som føler seg vel med. Fargevalget er nedtonet og elegant, og sofabordets styling preges også av en sofistikert palett. Klassikeren orkidé føles helt hjemme her, grupper to eller tre sammen i potteskjulere som enten er like eller har samme stil – frostet glass eller hvitglasert keramikk er to sikre valg. Finn frem et vakkert fat i marmor eller sølvfarget metall og fyll med lave telysholdere, gjerne i kombinasjon med et vakkert objekt, som en stort skjell, en porselensfigur eller et annet estetisk blikkfang.

Øverst i artikkelen ser du Signature 3550 sofabord.

 

Våre favoritter