Gå til hovedinnhold

5 spisebord i eik som matcher den nordiske stilen

Spisebord i eik går hånd i handske med den stramme, nordiske stilen. Her er fem favorittbord som vi gjerne benker oss rundt.

Hva er vel mer naturlig enn at eiketreet passer inn i den nordiske stilen? Dette treslaget med sine sterke kvaliteter og vakre struktur er som gjort for å bli til møbler som passer til et stramt og rent interiør.

 

Gotland er en serie inspirert av moderne dansk design, med skandinavisk uttrykk. Spisebordet har tilpassingsmuligheter slik at du får et møbel som passer i ditt hjem. 

 

Øland rundt spisebord er et flott spisebord i nordisk design med fiskebenmønster.

Den nordiske stilen er et uttrykk som preger en stor del av sortimentet hos Bohus. Naturlig nok, siden vi merker en stor interesse for denne interiør-retningen blant kundene våre.

– Eik er vårt mest solgte materiale på spisebord, forteller kategorisjef for spiseplassen hos Bohus, Lars Bidne. Det er noe med det ærlige, ujålete og enkle ved det nordiske som treffer oss midt i hjertet. Kanskje det skyldes naturen rundt oss, eller prinsippene som landet vårt er bygget på? Åpenhet, omtenksomhet og orden er stikkord som kan brukes både på den nordiske mentaliteten og stilretningen.

 

Uansett har mange en forkjærlighet for en stil som har røtter til midten av forrige århundre og kjennetegnes av naturmaterialer, et rent og funksjonelt formspråk, og en fargebruk som henter inspirasjon fra naturen, med jordtoner, lyse paletter og blånyanser som basis i innredningen.

 

Skovby er en dansk kvalitetsprodusent kjent for sitt nordiske, stramme formspråk og førsteklasses materialer. Spisebordet SM 27 er fleksibelt og kan trekkes ut til drøye 5 meters lengde med plass til 20 personer.

 

Veneto spisebord har rene linjer med en avrundet form på bordplaten.Bordet kan enkelt utvides ved hjelp av to ileggsplater. Disse er tilgjengelige som tilleggsutstyr og kan oppbevares i bordet når de ikke er i bruk. 

Det spennende med eik er at det kan kombineres med utrolig mange materialer og farger. Sammen med hvitt føles treverket frisk og mykt, mens eik mot svart skaper drama og dybde.

– Eik er et hard materiale som det ikke så lett blir merker i og tåler godt til dels hardt bruk, sier Bidne. Spisebord og andre møbler laget i dette trevirket kan fort ende opp som arvegods, med tanke på hvor slitesterkt det er. Dette avhenger imidlertid av at du ar godt vare på treet gjennom jevnlig vedlikehold.

– Eik kan rimelig enkelt friskes opp i fargen ved å tilsette pigmentert olje. Det er også mulig å bytte farge ved slipe ned bordplaten og tilsette ny farge. Eik krever at man oljer bordet regelmessig og helst 3-4 ganger i året. Da har man et bord i mange år, tipser kategorisjefen.

Forebygg sprekkskader ved å holde jevn luftfuktighet og unngå at det blir for tørt i rommet der du har eikemøbler. Husk dessuten på at treverk blir påvirket av dagslys, slik at for eksempel en duk som ligger på en fast plass på spisebordet i eik over lengre tid vil kunne gjøre at den delen av treet som dekkes, har en annen farge enn resten av møbelet. Vær rask med å tørke opp væske som er blitt sølt, slik at eiken eller en andre tresort ikke får stygge merker. Det finnes ulike råd alt etter om spisebordet er laget i lakkert, ubehandlet, såpevasket, voksbehandlet eller oljebehandlet. Oversikten og tipsene finner du i vår praktiske vedlikeholdsguide.

Bordet øverst i artikkelen er Øland spisebord.

 

Shop the look