Gå til hovedinnhold

Slik gjør du uteplassen klar for vår og sommer

Dette er det første du bør gjøre i hagen og på balkongen. Les tipsene som gjør uteplassen vårklar!

Når de første vårtegnene viser seg, er det tid for å rydde og rengjøre selve uteplassen før du setter frem utemøblene. Vask bort støv, møkk og grønske av både vegger og gulv.

– Det er lurt å vente med å ta frem vannbøtta til det ikke lenger er kuldegrader. Er det veldig møkkete, bruk et spesialmiddel til rengjøringen. Dette finnes både til flis- og tregulv, sier Anne Krogseth-Skauby, kvalitets- og miljøansvarlig i Bohus.

Slik rengjør du hagemøblene

Gjør det til en vane å vaske hagemøblene når du tar dem frem etter mange måneders lagring. Som med gulv, holder det ofte med vanlig såpe og vann. Et godt tips er å bruke en god og litt myk børste, så du kommer ordentlig inn i kriker og kroker.

Selv om det kan være fristende, unngå å bruke høytrykkspyler. Det fører til unødvendig slitasje og kan blant annet føre til skader på hagemøbler av tre og andre materialer.

Start gjerne med rengjøringen av hagemøblene noen dager før du har tenkt å bruke dem for første gang. Da får de nemlig blitt ordentlig tørre og du rekker å utføre en eventuell tilleggsbehandling, i form av for eksempel olje eller impregnering. Sitter flekkene ekstra godt, finnes det en rekke rengjøringsmidler spesielt tilpasset hagemøbler i ulike materialer, som tre, kunstrotting og tekstiler.

Husk at også de vedlikeholdsfrie møblene krever noe stell for at de skal vare enda lenger. 

Gjør uteplassen ny på 1-2-3

Ønsker du å fornye uteplassen uten å måtte kjøpe mye nytt, kan du supplere med enkeltstående produkter som passer til hagemøblene du allerede har. Rikke Nymoen, varehussjef på Bohus Skøyen, forteller at solsenger er noen av de mest populære tilleggsproduktene.

Fargerike puter, lysholdere, tepper og annet hageinteriør lar deg også enkelt leke med ulike stiler og fornye uteplassen med noen få grep.

Skal du få mest mulig ut av uteområdet ditt, anbefaler hun å sørge for god belysning til de mørke kveldene. Det skaper en intim og koselig atmosfære.

– En blanding av fastmonterte lamper, lysslynger og lykter er en fin miks. Og er det kjølig, varmer det godt med lammeskinn i stolene, pluss deilige pledd. Dette pynter i tillegg opp uteplassen, sier hun.

Samtidig som du tar frem utemøblene, start også med sesongens planter og blomster. Uavhengig om du har en hage eller en balkong, setter det grønne mye av stemningen.

– Bruk gjerne blomsterpotter i ulike høyder og noen store slik at du kan plante større busker, tipser hun.

For en gjennomført stil på uteplassen velg en fargepalett på blomstene som matcher hagemøblene og hagetilbehøret.

Start tidlig for å få en grønn og frodig hage!

Så fort snøen er borte og jorden er fri for tele, kan du plante busker, trær, stauder og klatreplanter.

Kjøkkenhagen starter du med innendørs ved å så frø. Kjøper du noen lekre potter eller kasser, kan du etter hvert flytte spirene i disse og lage en dekorativ oase på verandaen eller i hagen. Tomatplanter, agurk og gresskar er alle fine innslag i en kjøkkenhage.

Vent helst med å sette spirene ut til mai-juni, for da er du sikker på at de ikke fryser på natten. Ønsker du likevel å pynte opp ute med noen fine blomster, kan du gjerne starte med stemor i ulike farger, da dette er en av de mest hardføre plantene vi har med blomster. 

Når sommeren er et faktum, og vi ser juni på kalenderen, kan du plante resten av blomstene i bed og kasser.Har du sådd frø til kjøkkenhagen, vil du kunne høste fruktene av denne gjennom sensommeren og frem til november, avhengig av hvilke planter du har satt.