Gå til hovedinnhold

På tide med en vårrengjøring av uteplassen

Dette er det første du bør gjøre i hagen og på balkongen.

01.05.2017

Når de første vårtegnene viser seg, er det tid for å rydde og rengjøre selve uteplassen før du setter frem utemøblene. Vask bort støv, møkk og grønske av både vegger og gulv.

– Det er lurt å vente med å ta frem vannbøtta til det ikke lenger er kuldegrader. Er det veldig møkkete, bruk et spesialmiddel til rengjøringen. Dette finnes både til flis- og tregulv, sier John Moe, kvalitets- og miljøansvarlig i Bohus.  

Start noen dager før

Gjør det til en vane å vaske hagemøblene når du tar dem frem etter mange måneders lagring. Som med gulv, holder det ofte med vanlig såpe og vann.

– Bruk i tillegg en god og litt myk børste så du kommer ordentlig inn i kriker og kroker, råder Moe.

Selv om det kan være fristende, unngå å bruke høytrykkspyler. Det fører til unødvendig slitasje og kan blant annet føre til skader på hagemøbler av tre og andre materialer. 

Start gjerne med rengjøringen av hagemøblene noen dager før du har tenkt å bruke dem for første gang. Da får de nemlig blitt ordentlig tørre og du rekker å utføre en eventuell tilleggsbehandling, i form av for eksempel olje eller impregnering. 

Beskytt mot falming

Sitter flekkene ekstra godt, finnes det en rekke rengjøringsmidler spesielt tilpasset hagemøbler i ulike materialer, som tre, kunstrotting og tekstiler. 

Husk at også de vedlikeholdsfrie møblene krever noe stell for at de skal vare lenger.

– Selv om mange materialer er enkle å vedlikeholde har samtlige godt av ekstra beskyttelse som impregnering, anbefaler Moe.

 

Bildet viser Santos hagegruppe. Santos- kolleksjonen er elegante hagemøbler i slitesterk aluminium. Hagebordet kan heve og senke slik du ønsker, slik at det er mulig å bruke det som både spisebord og sofabord. 

La det spire

Samtidig som du tar frem utemøblene, start også med sesongens planter og blomster. 

Uavhengig om du har en hage eller en balkong, setter det grønne mye av stemningen, sier Rikke Nymoen, varehussjef på Bohus Skøyen.  

- Bruk gjerne blomsterpotter i ulike høyder og noen store slik at du kan plante større busker, tipser hun. 

For en gjennomført stil på uteplassen velg en fargepalett på blomstene som matcher hagemøblene og hagetilbehøret.

Forandring fryder

Ønsker du å fornye uteplassen uten å måtte kjøpe mye nytt, kan du supplere med enkeltstående produkter som passer til hagemøblene du allerede har. 

Solsenger er noen av de mest populære tilleggsproduktene. 

- Disse kan du flytte med deg rundt. Det er perfekt til servering, forklarer Nymoen. 

Fargerike puter, lysholdere, tepper og annet hageinteriør lar deg også enkelt leke med ulike stiler og fornye uteplassen med noen få grep. 

Skal du få mest mulig ut av uteområdet ditt, anbefaler hun å sørge for god belysning til de mørke kveldene. Det skaper en intim og koselig atmosfære. 

– En blanding av fastmonterte lamper, lysslynger og lykter er en fin miks. Og er det kjølig, varmer det godt med lammeskinn i stolene, pluss deilige pledd. Dette pynter i tillegg opp uteplassen, sier hun.

Bildet viser Mano Lounge hjørnesofa. Sofaen er laget i et materiale som gjør at tørker veldig raskt! Det gjør at den kan fint stå ute i regnet.

Huskeliste hage

Så fort snøen er borte og jorden er fri for tele, kan du plante busker, trær, stauder og klatreplanter. 

Kjøkkenhagen starter du med innendørs ved å så frø. Kjøper du noen lekre potter eller kasser, kan du etter hvert flytte spirene i disse og lage en dekorativ oase på verandaen eller i hagen. Tomatplanter, agurk og gresskar er alle fine innslag i en kjøkkenhage.

Vent helst med å sette spirene ut til mai-juni, da er du sikker på at de ikke fryser på natten. Ønsker du likevel å pynte opp ute med noen fine blomster, kan du gjerne starte med stemor i ulike farger, da dette er en av de mest hardføre plantene vi har med blomster.

Når sommeren er et faktum, og vi ser juni på kalenderen, kan du plante resten av blomstene i bed og kasser.

Har du sådd frø til kjøkkenhagen, vil du kunne høste fruktene av denne gjennom sensommeren og frem til november, avhengig av hvilke planter du har satt.

 Bildet viser loungestolene Svana.