Gå til hovedinnhold

Velg riktig lyspære

Skap lyssettingen som både er behagelig og praktisk. 

Visste du at ulike lyspærer har ulik funksjon? Noen er laget for å lyse opp et rom, mens andre skal skape en ønsket atmosfære. Noen gir et dempet lys, mens andre er laget for å vare lengst mulig. Det lønner seg derfor å vite hvilken type lyssetting du ønsker før du går til innkjøp av lyspærer. 

Under kan du se forskjellen mellom Watt, Lumen og Kelvin. Lumen er hvor mye lys som sendes ut av pæren, mens Kelvin måler lysets fargetemperatur. Jo høyere Kelvin, jo kaldere vil lyset være. LED-pærer blir vanligere og vanligere, og selv om de er dyrere ved innkjøp, er de mye biligere i drift. De varer omtrent ti ganger lenger enn en vanlig glødelampe! Ettersom gløde-, spare- og halogenpærene blir målt i Watt, og LED-pærene måles i Lumen, er det greit å vite forholdet mellom de to måleenhetene. Skal du for eksempel bytte en lyspære på 60W, kan du se etter en pære på 800 LM.

Vi deler gjerne inn de ulike typene belysning i tre kategorier: Allmenn, funksjonell og stemningsskapende. Velg riktig lyspære til den typen belysning du ønsker å skape!

Almennbelysning

For rom der det er mye aktivitet – her er kjøkkenet et typisk eksempel – er det nødvendig med god allmennbelysning. Denne typen sprer et jevnt og godt lys, og gjør det enkelt å orientere seg rundt i rommet. Litt enkelt kan man si at alle rom bør ha en allmenn lyskilde installert, og så kan man heller begrense bruken til de gangene som rommet skal gjøres rent eller man av andre grunner trenger mye lys.

Funksjonell belysning

Funksjonell belysning er for eksempel leselys eller en pendel over spisebordet. Denne typen lamper skal sørge for at du ser godt når du gjør ulike sysler, som å lese på sengen, strikke i godstolen eller finhakke chili ved kjøkkenbenken. En funksjonell bordlampe for eksempel, bør kunne justeres slik at lysstrålen kommer akkurat riktig i forhold til der du sitter. En justerbar vegglampe eller en gulvlampe er også gode alternativer.

Tips: De fleste av våre lyspærer kan dimmes. Skap den stemningen du ønsker og sett dimmere på dine lamper!

Stemningsskapende belysning

For å skape et miljø der det føles godt å slappe av i, trenger et rom stemningsskapende belysning. Lamper som sprer diffust lys gir en myk, intim atmosfære i et rom. Her er særlig bordlamper eller gulvlamper med lampeskjermer i stoff eller papir er godt valg siden lysstrålene siles fint gjennom materialet og ut til omgivelsene. Husk av lamper som plasseres lavt gir en lunere stemning enn de som henger høyt i et rom, og kombiner gjerne ulike typer lamper for et mer personlig preg.

Dekorbelysning

Belysning som er godt synlig i et rom, kan med fordel også ha en fin form, vakker farge eller noe annet som er med på å bygge opp under stilen i innredningen. God design ser bra ut uansett om lyspæren er tent eller ikke. Og apropos lyspæren, så finnes det mange flotte varianter som ikke trenger å skjules bak en lampeskjerm. Du kan også lyse opp rommet med dekorpærer. Med dekorbelysning får omgivelsene raskt en lun og hyggelig stemning. Her er det selve lyspæren som får skinne!