Gå til hovedinnhold
Tips til årets 17mai festbord med Ida Gran Jansen

Tips til årets 17mai festbord med Ida Gran Jansen

Våren er her, og mange festdager med den. Vi har besøkt Ida Gran-Jansen fra Ida baker og Farmen, og sammen dekket vi et festbord. Ida bakte også en flott 17.maikake og vi gir deg oppskriften! Vi håper du vil la deg inspirere til din feiring.

10.05.2017

Ida feirer gjerne 17.mai med venner og familie, og inviterer gjerne til kakefest i den fine leiligheten sin ved Bislett. – Et pent dekket bord er nesten like viktig som kakene, sier Ida, - og til 17.mai må fargeskalaen gå i rødt, hvitt og blått.

I leiligheten til Ida er kjøkkenet lekkert integrert sammen med stuen. Valget av møbler i stuen falt på klassiske og tidløse møbler fra Bohus-kolleksjonen, Signature Collection by Halvor Bakke

Slik pyntet vi bordet
Kanskje er det din tur til å holde 17.maifesten i år, og hva er vel hyggeligere enn å planlegge et vakkert bord med vårlig stemning? Sammen med Ida dekket vi på til kakefest på sofabordet i stuen. Serviset Lerk, designet av Halvor Bakke, er perfekt til høytidelige feiringer. De lyse delene står i fin kontrast til den mørke bordplaten. 

Enkel 17.mai pynt
Det skal feires grunnlovsdag, og for å understreke dette har vi dandert en stor 17.mai sløyfe over tallerkenen med blomster i rødt, hvitt og blått. Den lekre kaken Ida har bakt for anledningen er pyntet med friske bær, og føyer seg inn i rekken av Idas søte fristelser. Blomstene vi har brukt er ranunkler i hvitt og rødt, og hortensia i blått. Blomstene er dandert i små glass og Boblen mini – vasene, designet av Finn Schjøll

Idas kjøkken er både moderne og klassisk. Utvalgt keramikk og arbeidsredskaper står framme på kjøkkenbenken, og på en vegghengt hylle i tre. Slik får Ida fram en spennende blanding av materialer, og det hele gir en hyggelig atmosfære for bakingen og matlagingen.

Bruk naturen

Litt høytidsstemning skal det være når vi feirer nasjonaldagen, og husk at det er lov å ta i bruk ditt fineste servise, vaser, duk og annen passende bordpynt du måtte ha i skapene. 

Tips: Ta i bruk naturen. Hent gjerne inn bjørkeløv og tidlige syringreiner fra hagen. Sett dem i lunkent vann inne i stuevarmen og la det springe ut til festen. Naturlig grønt i vasene bringer den vakre naturen inn i huset og lager straks vårlig stemning.

Gulrotkake med sjokoladekrem
Ida bakte en fantastisk gulrotkake, og vi har fått lov til å dele oppskriften med deg. Kaken har to lag med sjokoladekrem mellom lagene, og på toppen av kaken. Den er pyntet med friske bær i rødt og blått. Ser den ikke deilig ut? 

Kaken gjør seg godt på et stettfat med kakespade i sølv til helt spesielle anledninger.

Oppskrift på Idas 17.maikake - Gulrotkake med sjokoladekrem

1,5 dl rapsolje
1 dl sukker
1 dl brunt sukker
3 egg
1 ts vaniljesukker
250 g hvetemel
½ ts bakepulver
1 ts natron
1 klype salt
¼ ts malt muskattnøtt
¼ ts malt nellik
2 ts kanel
1 ts kardemomme
225 g revet gulrot 

Fremgangsmåte:
Kle bunnen av en 20 cm rund form med bakepapir og smør sidene. Forvarm ovnen til 180 grader. Miks sammen olje, begge typer sukker og egg til en tykk røre. Jeg bruker en kjøkkenmaskin til dette. Bruk en ballongvisp. Pisk i ca. 6 minutter.

I en annen bolle blander du sammen vaniljesukker, mel, kanel, bakepulver, natron, salt, muskatnøtt, kardemomme og nellik. Bland de tørre ingrediensene sammen med de våte og miks alt sammen. Skrap ned fra siden av bollen og miks en gang til. Bland så inn revet gulrot med en slikkepott. Hell røren i formen og stek i 40-45 minutter eller til kakebunnen er gjennomstekt. Avkjøl kaken helt før du har på frosting.

Skjær toppen av kaken av slik at du får en helt rett kake. Skjær så kaken i to deler så du har to like store kakebunner.

Lag frostingen.

Kremostglasur med sjokolade

150 g romtemperert smør
400 g kremost
200 g melis
1 ss sitronsaft
1 ts vaniljesukker
50 g mørk kokesjokolade

Fremgangsmåte:
Det er viktig at smøret er romtemperert. Bruk original kremost, ikke lettprodukt.

Først smelter du hakket sjokolade over vannbad. Sett til side når sjokoladen har smeltet. I en bolle har du smør, melis, kremost, vaniljesukker og sitronsaft. Bruk en stavmikser til å mikse alt godt sammen til du får en fløyelsmyk krem. Hell i smeltet sjokolade og miks alt sammen.  Smør halvparten av glasuren på den ene kakebunnen. Legg den andre halvdelen oppå og fordel resten av glasuren på.

Pynt med masse friske bær.


Foto: Ida Gran Jansen 
Ferdig pyntet. Ida Gran-Jansens 17.maikake er ikke bare god, den er også et vakkert syn. La deg gjerne inspirere til din 17.maifeiring.

Flere deilige oppskrifter fra Ida Gran-Jansen.
Ida Gran-Jansen lager utrolig mye godt på kjøkkenet sitt. Før jul besøkte hun Halvor Bakke på småbruket hans, og sammen lagde de himmelsk god karamellpopcorn! Det kan anbefales året rundt. 

For flere oppskrifter se Idas matblogg 

Del:
Pinterest Facebook Google Plus Twitter

Tekst: Heidi Westerlund / Ann-Beate Sandy 
Foto: Ragnar Hartvig for Bohus / Ida Gran Jansen
Styling: Marianne Stensrud