Gå til hovedinnhold

Eventyrlig oppussing på Sjusjøen

Denne uken reiser Halvor Bakke og oppussingsteamet til fjells! 

01 NOVEMBER 2018

Midt i Norges kanskje beste løypenett for langrenn ligger Ljøsheim. Med vakker natur, snørike vintre og endeløse skiløyper er området en drøm for snøglade nordmenn - og for toppidrettsutøvere. Denne gangen skulle oppussingsprosjektet bli litt annerledes. Birgit Skarstein som eier hytta er toppidrettsutøver i roing og langrennspigging. Men fordi hun er lam fra livet og ned ønsket hun seg en mer praktisk og funksjonell hytte, tilpasset sine behov.

Halvor Bakke og resten av oppussingsteamet ville derfor tilrettelegge hytta best mulig for eierne og samtidig skape et godt og lunt fristed hvor de nødvendige tilpasningene gikk i ett med resten av hytta. De viktigste elementene i oppussingen ble å tilpasse kjøkkenet til Birgit, skape et nytt helhetsinntrykk og pusse peisen.

Et funksjonelt kjøkken

For at Birgit kunne lettere bruke kjøkkenet, uten å være avhengig av andre, valgte teamet å fjerne overskapene og lage mer plass i underskapene. Kjøkkenbenken ble senket og soklene under kjøkkeninnredningen ble fjernet slik at kjøkkenet kunne bygges rett opp fra gulvet. Koketoppen ble senket ytterligere og stekeovnen ble plassert i praktisk høyde i høyskapet.

Ole Rosén-Lystrup fjernet den bratte trappen opp til 2. etasje og bygget istedet en genial trappeløsning for Birgit, slik at hun lettere kunne komme seg opp til treningsrommet. 

Pusse peis og skape et helhetsinntrykk

Hytta bestod av en salig blanding av ulike materialer og stiler. Flatene var ulike og treverket var både beiset, noe var malt og noe var ubehandlet. Halvor Bakke ville derfor ta vare på det fine panelet men skape liv og spill i treverket. Løsningen var derfor å lasere det malte panelet. Lasurolje fra Nordsjö tydeliggjorde strukturen i treverket og gjorde veggene mer rustikke. 

Peisen av teglstein ble sannsynligvis bygget på 90-tallet. Halvor og teamet ville lage en original peis som stod i stil med resten av interiøret. Peisen ble pusset og fuget, i tillegg til at mikrosement ble blandet med jernspon for å få peisen til å ruste. Resultatet ble en helt original, varm og rustikk peis som virkelig ble et blikkfang i spisestuen.