Gå til hovedinnhold

Eventyrlig oppussing i Glomfjord

Denne uken drar Eventyrlig oppussing nordover til Nordland fylke, nærmere bestemt Glomfjord. Her skal Halvor, Ole og Torkel pusse opp en sliten, gammel varmestue til et sveitsisk chalet i nordnorsk villmark.

Ved Nordland fylke rett ved Norges nest største isbre, Svartisen, finner vi Glomfjord. Rundt fjorden ligger det nasjonalromantiske, store fjell. Med kun en stolheis som livline til bygda, finner vi en varmestue midt på fjellet som ble bygd for at de ansatte skulle få se sola som ellers er fraværende nede i fjorden.

Før: En varmestue uten sjarm

Varmestua drives på ren dugnad, av fem damer fra bygda. I varmestua tilbys kaffe, vafler og pølser til frikjørere, skigåere og fotturister. Derfor var det et stort ønske å få hjelp til å forvandle den hyggelige plassen midt på fjellet. Selve arealet hadde et greit utgangspunkt, men det var ikke tvil om at bygget trengte oppussing. Gammel, gul furu, lite kjøkken, forskjellige stiler og møbler. På en så unik plass manglet stedet helhet og sjarm, som passet omgivelsene - og dette blir guttas oppgave denne uken.

Etter: Et sveitsisk chalet i nordnorsk villmark

Omgivelsene rundt varmestua minnet Halvor om Alpene og det er fra et sveitsisk chalet han har latt seg inspirere. Lun, barsk og kontinental stil med mørke farger. Taket ble beiset kullsort og veggene ble fornyet med børstet, gråbeiset panel. Nytt gulv ble lagt og Torkel satt inn et stort, rundt vindu. Vinduet er en lekker detalj og viser den fantastiske utsikten ned mot Glomfjord.

Kroken, ved siden av kjøkkenet, ble til en spisekrok som også fikk noen deilige stoler hvor man kan slappe av før turen går videre. Sittebenken fikk en rygg av saueskinn, som gjorde det hele organisk, samtidig som det er godt å sitte inntil. Det ble mange sorte og grå detaljer, så Halvor valgte å dra inn litt blått for å bryte og gi et hint av farger. Bordet dekorerte han med ulike lykter og telys, og pynten hentet han utenfra. 

Det nye kjøkkenet får en mørk farge og disken velger Halvor å kle med fargerike ski for å skape kontraster og blikkfang. Veggen inn mot spisestuen får et stort transparent speil hvor man kan se ut, men ikke inn. På den måten kan de på kjøkkenet se ut i rommet og få god oversikt over alle bord, samt at de som sitter med ryggen til utsikten også kan se ut. 

Ole har alltid en kreativ idé på lur og denne gangen ønsket han seg en stolheis inne i varmestua. Stolheisen er en morsom kuriositet som kan skyves frem til det runde vinduet, slik at gjestene kan komme nærmere utsikten. For å gjør heisen litt mer hyggelig ble den pyntet med skinnfeller og puter.

På kalde dager skal det være godt å komme inn i varmestua. Da er det viktig med god plass slik at alle som vil kan varme seg foran den nye, fine peisen. Ole lagde sittebenker langs hele vinduskanten som er med på å utnytte plassen og gir rommet en romslig følelse. Gutta setter inn syv, store vinduer slik at utsikten kommer til sin rett og skifer ble lagt på den ene veggen for å gi barskhet og hardhet til uttrykket. 

Ladepunkter for telefoner er koblet opp og Halvor har valgt å bruke ved som dekorelement. Den gamle kirkebenken fikk en oppgradering og ble malt i dempet sort. Rundt om på gulvet er det plassert puffer og kasser som kan brukes både som bord og sitteplasser, og som er lette nok til å flyttes rundt. 

Som vanlig ønsker Halvor å bevare den nydelige utsikten, og det gamle rekkverket ble revet og nytt glassrekkverk satt inn. De fine stolene er plassert mot utsikten og dandert med saueskinn, som er en klassisk måte å sette opp stoler ved fjellhyttene i Alpene. Peis fra TenderFlame har fått sin plass og på hver stol henger det dunpledd som holder gjestene gode og varme.

Bohus er stolt sponsor av Eventyrlig oppussing. Hver uke kan du finne alle møblene og interiørvarene som er brukt i programmet i en ny artikkel på Bo:bloggen. Episodene kan sees gratis på Viafree.no.

Foto: TMM Produksjon og Ragnar Hartvig