Gå til hovedinnhold

Optimale taklamper for 4 ulike rom

Taklamper kan være så mangt, og de skal passe til forskjellige formål og romtyper. La oss guide deg gjennom de viktigste rådene når det gjelder valg av taklampe - basert på fire romtyper som du finner i de fleste hjem.

Taklamper til kjøkkenet

Det er mye aktivitet i dette rommet – et ytterst praktisk rom som trenger ditto belysning. En taklampe som sprer rikelig med lys over hele kjøkkenet, er derfor et godt valg. Enten en plafond, altså en lampe som er montert rett oppunder taket, eller en lampe som henger litt ned fra taket, men som har en skjerm som ikke begrenser lysutslippet i særlig grad. Det går selvsagt også an å ha en taklampe uten skjerm - det finnes mange dekorative lyspærer i dag.

 

 

Godt arbeidslys er nødvendig på kjøkkenet, særlig over benkeplaten der mye av matlagingen foregår. Bland ulike lamper, men hold deg til en fargepalett som harmoniserer.

 

Over kjøkkenbenken er det lurt å ha en eller flere ekstra lamper som gir godt arbeidslys. Den allmenne lyskildens sentrale plassering kan nemlig føre til at du skygger for deg selv når du skal gjøre noe ved kjøkkenbenken. En spotlight som kan justeres slik at lyset treffer helt riktig, er et godt valg.

Et annen, mer dekorativt alternativ er å montere flere taklamper i hodehøyde slik at de ikke blender øyene, men gir godt og fokusert lys over benkeplaten. Med flere lamper er det enklere å utnytte hele kjøkkenbenkens lengde, men la det gå en øvre grense på tre-fire lamper. Mer enn det føles unødvendig overdrevet – du bor tross alt ikke i en lampebutikk...

Trenger du hjelp? Slik monterer du en taklampe.

 

 

Soverom er gjerne enkelt innredet, så velg gjerne leselamper som gjør noe ekstra ut av seg. Utformingen av Skyline Lux taklampe oser av luksus.

 

Hva slags taklampe passer på soverommet?

Trenger vi egentlig noe særlig med lys på et rom der vi sover, tenker kanskje du. Men det er faktisk behov for et godt generelt lys også her. Det er gjerne her klær oppbevares og det å hente frem og ta på seg plagg i et dårlig opplyst rom kan gi et ufrivillig festlig resultat. Dessuten er det viktig med godt renhold på soverommet, og allmennbelysning trengs for å få tak i alle hybelkaninene.

I stedet for å henge taklampen midt i rommet, noe som gjerne gjør at den havner over sengen, bør den heller henges i nærheten av garderobeskapet siden det er der vi først og fremst trenger godt med lys.

  

 

Med mange varme farger i rommet er det godt å stramme opp helheten med sorte innslag

 

 

Ball takpendel kommer fra den anerkjente danske lysprodusenten Frandsen.

 

En spennende løsning på leselampen, som tradisjonelt har vært små veggmonterte lamper, er å la lampen henge fra taket ned over nattbordet. Det gir en flott visuell effekt i tillegg til at lysets spredning også omfatter den delen av sengen som er nærmest hodegavlen. Perfekt for dem som liker å lese litt før de sover.

På soverommet gir dimbare lys deg muligheten til å justere styrken og dermed stemningen i rommet – fra et praktisk lys som gir god oversikt, til en mer beroligende og søvndyssende belysning.

 

 

En flott lyskilde er et blikkfang også når den ikke er skrudd på, som Atom Takpendel. Gå for en annerledes design og opplev hvordan lampen er med på å gjøre rommet

Taklampe som dekorativt element i stuen

Stuen er ment for adspredelser og avslapping. Det påvirker hvordan vi lyssetter det. Det er vanlig å tenke at en taklampe bidrar med allmennbelysningen. I større stuer vil det være behov for flere lamper; plasser dem slik at det meste – ideelt sett hele – rommet lyses opp, og unngå at taklampene overlapper hverandres omkrets i særlig grad.

 

 

Heng flere lamper som en gruppe over sofabordet, men husk å variere høyden for et mykere uttrykk.

 

 

Den rustikke stilen er generøs og robust, og da passer det med to røffe industrilamper over spisebordet.

 

 

Den nordiske stilen er ren, moderne og stram. En enkel og formfull lampe passer perfekt inn.

 

Taklamper med flott og iøynefallende design er supre som blikkfang i stuen. Bruk dem til å understreke sitteområdet, enten ved å velge en lyskilde med litt størrelse, eller ved å henge flere lamper sammen som en gruppe. Et tips er å velge en rund taklampe over et rundt bord – og avslutt gjerne med et rundt teppe for virkelig å fremheve den sirkulære formen.

 

 

Et barnerom er sprelskt og fargerikt. Velg enten å la taklampen understreke dette, eller gå for en mer nedtonet lyskilde som lar resten av interiøret være lekent.

 

Barnerommet: Lys for lek

For å finne den minste Lego-biten nederst i lekekassen eller skape store kunstverk med fettstifter og blanke ark, trenger barn god belysning fra en taklampe som sprer et generelt lys i hele rommet. Velg gjerne en dimbar variant som kan dempes når kvelden nærmer seg – et diskret signal om at det nærmer seg sengetid.

I tillegg til rene barnelamper i morsomme farger og mønstre, er en mer langsiktig investering å kjøpe en «voksen» lampe som tåler både barneår, ungdomstid og etterhvert overgang til hjemmekontor eller gjesteværelse.

Øverst i saken er takpendelen Grace fra Frandsen  avbildet.

 

Shop the look