Gå til hovedinnhold

Så enkelt vasker du bort flekker fra et teppe

Ingenting er mer ergerlig enn å søle på et mykt og deilig teppe. Her får du alle tipsene og triksene du trenger for å vaske bort flekker fra et teppe. 

Uansett hvor forsiktige vi er kommer det en dag hvor uhellet er ute og vi søler spagetti eller rødvin på teppet. Heldigvis er det ikke verdens undergang. Med rett vedlikehold, vask og rens, blir teppet som nytt igjen. Vi hjelper deg å vaske teppet ditt riktig.

Enkelt vedlikehold av tepper

Garnkvaliteten i tepper varierer, men deles gjerne inn i to fibergrupper: naturfiber og kunstfiber. Tepper bør uansett støvsuges regelmessig med riktig munnstykke (med roterende børste) og renses periodemessig. Tepperens kan kjøpes hos Bohus på nett eller i ditt nærmeste varehus.

Det aller beste er å vaske hele teppet for å unngå skjolder. Får teppet plass i vaskemaskinen og teppet kan vaskes i maskin, er det ikke noe i veien for å gjøre det. Et ullteppe vil få en mer skånsom vask på et ullprogram i maskin, enn om det vaskes for hånd. Uansett hvor mye ull teppet inneholder, lønner det seg å bruke ullvaskemiddel for å beholde ullfibrene best mulig.

Generell flekkfjerning fra tepper

Når du oppdager en flekk eller søler noe på teppet, lønner det seg å ta affære med en gang. Jo lenger flekken får være, desto mer trekker den inn i fibrene til teppet og blir vanskeligere å fjerne. Prøv også å vaske flekken nedover i teppet, fremfor å gni flekken utover. Før du går grundig til verks, er det lurt å teste hva teppet tåler. Prøv å vaske på et lite område som ikke er fullt så synlig. Slik ser du hvordan teppet reagerer og kan vaske bort flekken deretter.

Temperaturen på vannet du vasker med har også betydning for hvor lett det er å fjerne flekken. For de fleste flekker er lunkent vann best, bortsett fra på flekker fra blod eller egg, som koagulerer eller stivner når det blir varmt.

På vinterstid kan du legge teppe i snøen, så lenge det tåler vann. Det er viktig at det er skikkelig kaldt ute og at teppet legges på ren, hard og lett snø. Snøen vil da trekke inn i teppet og samle opp mye av skitten. Legg snøen på teppet og børst det bort med en egnet børste. Gjenta opptil tre ganger. I tillegg tar kulda også knekken på midd og andre småkryp.

Slik vasker du vekk ulike flekker fra tepper

Ulike substanser som søles på et teppe krever ulike behandlingsmåter. Her viser vi deg hvordan du vasker vekk de vanligste tingene som ofte søles på et teppe.

Hvordan fjerne avføring, blod, sjokolade, brus, frukt, fløte, kaffe, oppkast, øl, vin og lignende fra et teppe:

• Tørk opp overflødig søl med papir.
• Vask ut restene med lunkent vann. Ferskt blod vaskes med kaldt vann. La det tørke.
• Eventuelle rester fjerner du med en hvit klut som fuktes med lunkent vann tilsatt litt vaskemiddel. Ved tørket blod og urin, tilsett gjerne litt amoniakk.

Hvordan fjerne asfalt, fargekritt, leppestift, olje, skokrem, smør, sot og lignende fra et teppe:

• Skrap forsiktig bort så mye som mulig av flekken. Sot støvsuges.
• Fukt en klut med løsningsmiddel av typen perkloretylene. Arbeid med flekken og tørk opp. Fortsett behandling.

Hvordan fjerne stearin og tyggegummi fra et teppe:

• Kjøl ned flekken med isbiter. Hakk den i stykker og løft opp.
• Dypp litt perkloretylene over. Vent noen minutter og løft så opp stearinet/tyggegummien.
• Eventuelle rester løses ved hjelp av en hvit klut med perkloretylene.

Til slutt – det finnes mange kjerringråd om flekkfjerning, som for eksempel å bruke potetmel og salt. Det er ikke å anbefale og kan gjøre vondt verre. Tar du affære raskt og benytter rett teknikk for flekken og teppet ditt, vil du komme godt ut av uhellet og teppet blir så godt som nytt.

Hos Bohus finner du de renseproduktene du trenger for å fjerne flekker fra tepper. Både tørrens for tepper og flekkfjernerspray for tekstiler. Kom innom din nærmeste Bohus for en hyggelig prat og hjelpen du trenger.

Tepper du lett kan rengjøre