Gå til hovedinnhold

Bruk bilder på veggen for å gi rommet personlighet

Bilder på veggen gjør rommet mer personlig og gir deg mulighet til å påvirke hele romfølelsen. Her viser vi deg hvordan bilder skaper ulike atmosfærer.

Et bilde sier mer enn tusen ord. Hvilke bilder du velger å henge på veggen sier også en god del. Gi hjemmet ditt personlighet og særpreg med nøye utvalgte bilder på veggen. Vi hjelper deg å velge bilder som passer deg.

Velg et stort bilde alene eller flere mindre sammen

Bilder gir liv og personlighet til et rom. En stue innredet i nøytrale farger vil påvirkes og få et helt annet uttrykk basert på motivene og kunsten du henger på veggen. Det er ikke bare motivet som påvirker stemningen i rommet, men også størrelsen på bildene og måten du kombinerer bildene på. Mens et stort bilde umiddelbart fanger blikket på lang avstand, må et mindre bilde beskues på nært hold, og kan med fordel henges opp i en gruppe med flere mindre motiver. Med et stort bilde alene på veggen, får du et rent og stilfullt uttrykk i rommet. Et enkeltstående bilde vil gi inntrykk av at rommet er større enn det er, og skape et blikkfang. Bildevegger med flere mindre og mellomstore bilder er veldig trendy. Det skaper en spennende og fin komposisjon på veggen. Hvis du kun skal ha to bilder på veggen, bør du velge to bilder med omtrent samme visuelle uttrykk for å skape balanse. Med flere små kan du leke deg litt mer, men du bør likevel forsøke på kombinere bilder som plukker opp visse detaljer eller farger i hverandre.

Plasser bildene riktig for et helhetlig inntrykk

Når du skal plassere et bilde står du overfor mange valg. Skal det stå tilsynelatende spontant plassert på gulvet inn mot veggen, eller hengt opp etter alskens mål og beregninger? Måten et bilde plasseres på er med på å skape helhetsinntrykket bildet gir. Det samme gjelder for rammene som velges. Tenk gjennom hva du synes passer best til motivet. Det kan være fint med litt ulike rammer i stedet for å velge ut én type som skal passe til alle bildene. Det øker både sjansen for at det enkelte bildet kommer bedre til sin rett, og skaper mer liv i et rom dersom det henger flere motiver sammen.

Når du skal henge opp et eller flere nye bilder kan det være lurt å merke opp på veggen hvor bildet skal henge med maskeringstape. Slik får du et inntrykk av hvor stor plass bildet vil ta og hvordan du kan plassere bilder i ulike størrelser i forhold til hverandre. Beregn også riktig avstand til annet interiør, slik at du unngår at bildene henger for tett inn til sofaen eller skjenken. Ha omtrent 30 cm mellom interiøret og bilderammen. Når du skal henge flere bilder sammen, bør de med fordel være på linje, enten i overkant, underkant eller i senter. Ha også mindre mellomrom mellom bildene enn det er til annet interiør eller til gulv, tak og vegger. Prøv også å bruke samme avstand mellom de ulike bildene.

Bilder på veggen som skaper ønsket stemning

Hvilken stemning ønsker du at bildene på veggen skal skape i rommet? Energisk og tøff, eller myk og romantisk? Bildene du velger, vil bygge opp under den atmosfæren som farger og møbler ellers i rommet skaper. De kan også bryte med innredningen og skape spennende kontraster. For eksempel vil et sort-hvitt bilde mot en vegg malt i varme farger, gi et spennende og kontrastfylt uttrykk.

Det går selvsagt an å gjøre det på motsatt måte også: la et favorittbilde være utgangspunktet for innredningen, og velg farger på møbler og tekstiler etter det. Et portrett i duse pasteller gir en sval og feminin fargepalett som vil skape en behagelig stemning i et rom, mens mer grafiske mønstre i sterke farger eller sort-hvitt har et energisk uttrykk som smitter over på omgivelsene.

Ta turen innom din nærmeste Bohus og la deg inspirere av vårt store utvalg med bilder til veggen din.