Gå til hovedinnhold

Den store sengeguiden: Slik velger du riktig seng

Vi tilbringer 1/3 av livet vårt i sengen, og med så mye tid til sengs er det viktig å ligge godt. Følg våre råd slik at du får en seng som gir deg maksimalt med komfort og søvnkvalitet.

Sengen er kanskje det aller viktigste møbelet du har i hjemmet. Det er i sengen du tilbringer absolutt mest av din tid, og denne tiden kan du gjøre helt optimal med en god seng, som er tilpasset deg. For hvor viktig er det ikke å sove godt? Vi ramser kjapt opp i tilfelle du har glemt det; en god natts søvn gir deg energi og større overskudd, søvn er avgjørende for at du skal nyte livet, en god natts søvn er rett og slett nødvendig for at kropp og sinn skal fungere i hverdagen. Les våre råd!

1. Hva er egentlig forskjellen på kontinental-, ramme- og regulerbar seng? 

En rammeseng består av rammemadrasser og en overmadrass. En kontinentalseng har i tillegg til dette en ekstra madrass mellom rammenemadrassen og overmadrassen. Dette gir en høyere seng, og som regel bedre komfort. En regulerbar seng er bygget opp som en kontinentalseng. I tillegg har den en motor som gjør at du kan heve hode- og fotende på sengen. Dette gir mulighet for å optimalisere din sovestilling gjennom natten. En slik seng er også idéell hvis du pleier å lese i sengen. 

En rammeseng består av to rammer og en overmadrass.

En kontinentalseng har i tillegg til to rammer, én ekstra madrass mellom rammene og overmadrassen.

En regulerbar seng er som en kontinentalseng med motor, som gjør at du kan heve hode- og fotende. 

2. Velg riktig fasthet

Hvor fast skal egentlig madrassen være? En for hard madrass vil føre til at hofte og skulder ikke synker ned i madrassen slik at midjen får dårlig støtte og synker ned. Er madrassen for myk vil det føre til at hoftepartiet synker for dypt ned i madrassen. I begge tilfelle får ryggen en feil stilling og vi snur oss oftere. En generell regel er at jo tyngre du er, jo fastere madrass skal du ha. Men som enhver god regel finnes det unntak. Tempurmaterialet i våre Tempursenger vil gi støtte til kroppen uansett fasthet, fordi materialet ikke består av fjærer. Det er nemlig i hovedsak fjærene i madrassene som regulerer fastheten.

3. Hvilken størrelse skal jeg velge?

Får du jevnlig besøk av de søte små, har du en urolig partner eller liker du å breie deg i sengen? Da er det nok en stor seng som passer deg best. Å sove tett i tett med den du er glad i kan være romantisk, trygt og godt. Men visste du at den du deler seng med kan ødelegge nattesøvnen din –uten at du merker det? Hvis du ikke sover alene kan god plass i sengen gjøre at man holder avstand til hverandre, og dermed ikke vil merke like godt at den andre beveger seg, snur seg eller står opp. Sover du alene i sengen, uten å bli forstyrret av barn eller kjæreste, er det mer smak og behag hvilken størrelse du velger å gå for.

Bruk gjerne målebånd og mål opp hvor stor seng du vil ha på soverommet. Vi har størrelser på alt fra 210x210 cm til 75x200 cm. Marker ulike størrelser - da kan du få en følelse av hvor stor seng du trenger. 

Zen Paris serien består av rammemadrass i tre størrelser og kontinentalseng i tre størrelser. Denne sengen er 75 x 200 cm stor. 

Kontinentalsengen Vega fra Signature Collection Sleeping-kolleksjonen, kan du få i størrelse 150x200 til 180x210, og er en ypperlig seng hvor du kan roe ned og samle krefter i en hektisk hverdag.

Lindøy kontinentalseng fra Signature Collection-kolleksjonen, er luksusmodellen for deg som vil ha den ypperste kvalitet. Størrelsen på sengen er 180 x 200 cm. 

4. Valg av riktig overmadrass

En overmadrass er prikken over i'en som gjør sengen mer behagelig å ligge på og enklere å holde ren. En dårlig overmadrass kan faktisk dra ned helhetsinntrykket på din seng en god del. De fleste av våre senger leveres komplett med overmadrass som er tilpasset sengen slik at den totale komforten blir optimal. Overmadrassen har tre viktige oppgaver: komfort, støtte og hygiene. Den er et ekstra lag med materiale som gjør sengen mer behagelig og bedre for kroppen å ligge på.

Overmadrassen skal komplementere sengen din og bidra med det lille ekstra som gjør at man sover godt. Kvaliteten har mye å si – overmadrasser lages i mange ulike materialer som gir ulik komfort og har forskjellige egenskaper. Materialene fungerer ulikt når det kommer til blant annet elastisitet og transport av fukt. 

Les våre tips til valg av overmadrass her.

5. Liggestilling påvirker valget av seng

85 prosent av ligger på siden når de sover. De øvrige prosentene ligger på rygg eller mage. Det beste for kroppen og som gir minst belastning er å ligge på side eller rygg. Det er minst gunstig å ligge på magen, da det er en ekstra belastning og kan skade nakke, skuldre og rygg.

Om du sover på magen kan det føre til at du snur deg og blir dratt ut av den dype søvnen, på grunn av smerte eller irritasjon. Ved å venne deg til en god liggestilling vil du sove roligere og få bedre utbytte av søvnen. 

Hvordan du sover har også noe å si på madrassens fasthet. Sover du på magen kan du ha en fastere seng. En god pute som er tilpasset din liggestilling kan hindre belastning på nakke og skuldre.

Les hvordan du finner den perfekte puten tilpasset deg her!

6. Skader og sykdom

En ting er å være stort sett frisk og rask med en kropp som fungerer, en annen ting er å velge seng ved sykdom eller varige skader. Ligger du mye mer i sengen enn det som er vanlig er det destod viktigere med en seng som er tilpasset deg. Hør på anbefalinger fra legen din, så er vi klare for å hjelpe deg når du trenger det!