Gå til hovedinnhold

Eventyrlig oppussing på Værøy

Et fyr i Lofoten blir til fritidsbolig og konserthus!

Helt ytterst mot Norskehavet, med Moskenestraumen i nord og hav så langt en kan se i sør, ligger kanskje den røffeste øya i Lofoten. Her reiste Halvor Bakke og resten av Eventyrlig oppussing for å pusse opp et gammelt fyr. Denne gangen måtte de starte helt fra starten, ettersom alt av inventar brant opp for noen år tilbake. Mulighetene var derfor store til å lage noe helt nytt og spennende!

Før: Helt fra scratch

Fyret leies ut av Kystverket til to venninner som ønsket å ha fyret som et allbrukshus for øyas befolkning, med egne aktiviteter som konserter og kunstutstillinger. I tillegg ønsket de å bruke fyret som en hytte når de var på ferie på øya. Ettersom fyret brant noen år tilbake var det bare betongvegger igjen av bygget innendørs. 

Etter: En rustikk og eventyrlig storstue

Utgangspunktet var så industrielt som de kunne få det, og det ønsket Halvor å ta vare på i oppussingen. Men fyret trengte også lunhet, og derfor var det viktig å bruke treverk for å få frem varmen i rommene. Treverket ble brukt fra vegg til vegg og helt opp i taket. Kombinasjonen mellom de røffe betongveggene og det myke treverket skapte en fantastisk kontrast. 

Halvor ville skape følelsen av at salt sjø hadde satt sitt preg på innventaret og rustet deler av fyret. Peisen ble derfor kledd med cortenstål, som sakte men sikkert ruster og får den varme, herlige fargen. Selve stuesonen ble bygget opp som et podium, som også kan fungere som scene når det er behov for det. Selv om det er høyt under taket og rommet er stort, gjør podiumet at stuesonen likevel blir koselig og intim. 

Kjøkkenet ble spesialbygget for å stå i stil med resten av rommet. Gustav og Ole har skapt kjøkkenet nesten som et kunstverk, med smarte løsninger og en nydelig kledning i eik. Ole bygget også et stort spisebord i eik integrert i veggen. Slik kan spisebordet enkelt fjernes når det ikke er i bruk. En selvlagd lysekrone av maritime glasskuler, som kan taues ned fra taket og brukes når det blir mørkt.

Eierne fikk også et soverom opp trappen fra storstua. Her kan de trekke seg tilbake fra resten av Værøy og skyve glassdørene igjen. Her valgte Halvor Bakke å sette en stor og deilig Signature Collection seng, med en nydelig sengegavl i blåsvart fløyel. Kopp vegglampene i messing står fint i stil med den ellers rustikke innredningen. 

Opp enda en trapp ble øverste del av fyret gjort om til en "skybar". Veggene ble malt sorte og her kan nå eierne nyte noe godt i glasset på Lacrosse barstoler, mens de ser utover det ville havet som omringer Værøy. 

Få stilen!

Bohus er stolt sponsor av Eventyrlig oppussing. Hver uke kan du finne alle møblene og interiørvarene som er brukt i programmet i en ny artikkel på Bo:bloggen.