Gå til hovedinnhold

Slik finner du den perfekte puten for optimal nattesøvn

Alle ønsker å sove godt om natten for å våkne uthvilte og med nyladede batterier. En av de viktigste faktorene for å få til det, er puten. Her forteller vi deg hvordan du finner frem til den beste puten for deg.

Som du sikker vet, finnes det puter i ulike tykkelser. Vet du hvilken pute som passer best til deg? Ikke det, nei. La oss da begynne der, og ta utgangspunkt i hvordan du ligger når du sover. Dersom du synes det er vanskelig å vite hvilken stilling som du sover i, kan du under en ukes tid skrive ned hvilken stilling du våkner i om morgenen. Du vil trolig se at en sovestilling peker seg ut fra de andre.

Slik finner du riktig pute - våre 10 beste tips:

Ligger du mest på magen? Da skal du ha en lav pute som ikke gjør at ryggen din blir liggende i en bue på sengen. Det kan gi deg ubehag i nedre del av ryggen, så en myk og lav pute lar hode være mest mulig i en naturlig linje med ryggraden.

Du som derimot sover på ryggen trenger en pute som er middels tykk, slik at du får litt støtte uten at hodet dyttes for langt foran resten av kroppen. For deg vil kanskje en Spåtind Dunpute være et godt alternativ. 

Kanskje det er aller best å sove på siden? I så fall er det en tykk pute som Bitihorn Dunpute som gjelder, for å gi nakken den støtten som den trenger.

 

 

Spåtind Dunpute er en miljøvennlig pute som er spesielt egnet for dem som i hovedsak sover på ryggen eller siden. Passer for husstøvallergikere.

 

 

TempSmart-materialet i en Tempsmart Hodepute tilpasser seg kroppens klima og sørger for en jevn temperatur, noe som bidrar til god søvnkvalitet.

 

 

Bitihorn dunpute finnes i lav, medium og høy. Sistnevnte passer best for deg som sover på siden. Dunputen kan vaskes på 60 °C. Bruk putetrekk og luft jevnlig for å bevare puten best mulig.

 

Hodeputens tykkelse er én ting å tenke på, materialet inni den er en annen faktor du bør være bevisst på når du skal kjøpe pute. Hos Bohus finner du en rekke ulike puter fylt med dun, fiber, lateks, polyester- og bomullblanding og Tempur-materiale.

Dun er et pustende naturmateriale som gir høy komfort og god søvnkvalitet. Alle dunputene hos Bohus er fylt med europeisk dun som kan spores tilbake til leverandøren og som oppfyller kravene til riktig behandling av fuglene som dunfjærene kommer fra. Dun passer godt for personer med husstøvallergi. Dunputer bør ristes og luftes daglig, og kan vaskes på 60 °C i vaskemaskinen. Tørkes i tørketrommel med tennisballer for å få den fluffy formen tilbake. Les mer om dunputer her.

Fiberputer er prisgunstige og kan vaskes på høy varme uten at de mister form. Dette gjør de til et godt valg for dem med dunallergi.

Tempur former seg etter hode og nakke, slik at de ligger mest mulig i en rett linje med resten av kroppen. Tempur, som ble utviklet som et trykkavlastende materiale av NASA, finnes både som tradisjonelle puter og ergonomiske puter som gir støtte til skuldre, nakke og hode. Trekket på en Tempur-pute kan enkelt tas av og maskinvaskes på opp til 60 °C. Les mer om Tempur her. 

Naturlateks gir god komfort og er et materiale som støvmidd og bakterier ikke trives i.

 

 

Wonderland hodepute finnes i på høy og lav utgave som begge gir god støtte til nakke og skuldre. Naturlateks gir en behagelig komfort.

 

 

Cloud Comfort er en temperaturfølsom pute som gir øyeblikkelig komfort. Det allergivennlige trekket kan maskinvaskes på 40 °C. Puten har 3 års garanti.

 

TempSmart består av lateks og temperaturregulerende mikrokapsler som konstant tilpasser seg kroppens klima og sørger for en jevn temperatur, noe som bidrar til god søvnkvalitet. Se Tempsmart Hodepute her

Hotellpute i en blanding av polyester og bomull er en ekstra stor pute som gir god støtte til ryggen når du sitter oppreist i sengen.

En pute holder i et par år, forutsatt at du har tatt godt vare på den underveis. Det innebærer å følge produsentens råd for vedlikehold, bruke putetrekk og lufte den jevnlig. Et ekstra tips er å beskytte puten med et beskyttelsestrekk. Da bevares puten lenger, og ikke minst er det fint å bruke på hytta hvor det er flere personer/gjester som bruker putene. Beskyttelsestrekket skal brukes under putetrekket.