Gå til hovedinnhold

Romfølelse – slik får du små rom til å virke større

Hvordan du innreder et rom har stor betydning for hvor stort rommet oppleves og føles. Her får du 7 tips til hvordan du kan gi et lite rom økt romfølelse.

Når du skal innrede et lite rom må du planlegge mer enn når du skal innrede et større rom. Jo mer du har på et lite rom, jo mindre blir rommet. Derfor er det viktig at det du har er nøye utplukket og gjennomtenkt. I tillegg er det noen triks som gjør at et rom virker større en det faktisk er. Under følger syv tips som gir et lite rom økt romfølelse.

1. Bruk lyse farger

Fargen på rommet har stor betydning for hvordan vi opplever rommet. Mørke farger og mønstre gjør at rommet føles mindre. Lyse farger derimot gir en mer luftig atmosfære og følelsen av et større rom.

2. Mal vegg og tak i samme farge

Ved å ha samme farge i taket som på veggene, får du en flytende overgang mellom taket og veggene. Det vil gi en opplevelse av en takhøyde som er høyere enn den egentlig er. For ekstra effekt kan du kutte ut eventuelle lister mellom taket og veggen også.

3. Møbler som gir økt romfølelse

Valg av møbler har mye å si for romfølelsen. Pass på at du ikke har for mange og for store møbler. Det fører fort til at rommet blir overfylt og får lite pusterom, som igjen gir følelsen av et mindre rom. Innred heller med færre og nettere møbler. Det er plasseffektivt og gir deg ekstra plass i rommet. For eksempel er en nett og lys sofa et godt alternativ til en stor sofagruppe. Sofaen vil gi ekstra luft rundt seg og veggen, og dermed øke romfølelsen i rommet.

4. Lagringsplass

Vi har alle ting som trenger lagringsplass. En skjenk eller et lavt vitrineskap er ideelt for lagring av ting og tang på et lite rom. Prøv å unngå store hyller eller skap. De tar fort stor plass og mye oppmerksomhet i rommet. Gå heller for lave og brede møbler. Det gir pusterom og det lille rommet føles automatisk større.

5. Sørg for mest mulig lys

Rikelig med lys er selve nøkkelen for en økt romfølelse. Sørg for at rommet får mest mulig lys fra vinduet. Trenger du gardiner, vil et par lyse og luftige gardiner være ypperlig.

6. Gjør rommet større med speil

At speil gir økt romfølelse er velkjent. Det speiler rommet og gir en illusjon om at rommet er større enn det er. I tillegg reflekterer det lys, noe som også gir en økt romfølelse. Plasserer du speilet så det reflekterer et vindu, vil det oppleves som om det er flere vinduer i rommet.

7. Planter og bilder for økt romfølelse

Planter og bilder hører hjemme i ethvert rom, fordi det skaper en god atmosfære og en økt romfølelse. I et lite rom er det smart å ikke ha for store og for mange planter. En stor plante som står på gulvet tar fort opp mye plass. Plasser heller noen mindre planter i vinduskarmen og på skjenken. Om du ikke har grønne fingre, er kunstige planter en god løsning. På et lite rom passer det best med mindre bilder som blir et diskret blikkfang. Unngå for store og tunge bilder som stjeler oppmerksomheten.

Trenger du mer inspirasjon eller hjelp til å øke romfølelsen på et lite rom? Kom innom din nærmeste Bohus for en hyggelig prat og hjelpen du trenger.