Gå til hovedinnhold

3 tips til et effektivt hjemmekontor

Se våre tips til hvordan du kan være effektiv på hjemmekontoret.

Å arbeide hjemmefra kan være en utfordring, men hjemmekontoret kan også gi økt fleksibilitet i en krevende arbeidssituasjon. Da er det viktig å beherske god struktur, og ha et klart skille mellom privatliv og arbeidstid. Savner du den daglige praten med kolleger, eller mangler du en ordentlig arbeidssone hjemme? Da kan våre tips hjelpe deg med å jobbe mer strukturert!

Gode rutiner 

Når arbeidsplassen og hjemmet er samme sted, er det viktig å lage gode rutiner for at du skal komme inn i arbeidsmodus. Lag en fast rutine du følger hver dag du har hjemmekontor. De fleste er vant med å reise til jobben. Når du bare er hjemme, og går rett fra sengen til kontorstolen, er det ikke et fysisk skille som setter deg i riktig modus. For å skape et klart skille kan du ta deg en liten tur ut på morgenen, for så å komme inn igjen å starte arbeidsdagen på "kontoret". 

Når du har hjemmekontor over lengre tid, er det lett for at de faste rutinene og tidspunktene du pleier å være på jobb sklir ut. Sørg for å ha faste arbeidstider, både for å opprettholde en jevn døgnrytme og for å jobbe på samme tid som dine kolleger. 

Sørg for å legge husarbeid, og andre hjemmesysler du pleier å gjøre når du kommer hjem fra jobb, til etter arbeidstid. Når arbeidstiden er over, kan du heller starte på det etterlengtede husarbeidet. 

Ta en ordentlig lunsjpause i stedet for å småspise gjennom dagen. Gå bort fra arbeidsplassen og sett deg et annet sted for å spise. Da får du et fysisk avbrekk fra plassen du jobber, i tillegg til at du får nok tid til å koble ut og la hjernen og kroppen slappe av. 

Vær også flink til å ta små pauser gjennom arbeidsdagen. Selv om du sitter hjemme, er det viktig å bevege seg! Reis deg opp og strekk litt på kroppen, ta en prat med noen hjemme, ring en kollega eller bare ta en stille pause for deg selv.

Skap din egen arbeidssone

Noe av det viktigste du kan gjøre er å skape et klart skille mellom jobb og fritid. Hvis du har plass til å gjøre et rom i hjemmet til et kontor, så gjør det. Og hvis det er andre hjemme, lukk døren. Ikke la deg forstyrre når det ikke er behov for det. Skap din egen arbeidssone, enten du bor på liten eller stor plass. Et spisebord kan gjøres om til et kontor på dagen hvis du ikke har en skrivepult. Bruker du spisebordet, er det lurt å ha en kontorstol som du kan tilpasse høyden på bordet. Men det aller beste er å ha sitt eget rom eller sin egen krok som kan fungere som kontor, med både et skrivebord som er tilpasset deg, og en god kontorstol.

Les våre tips til hvordan innrede til et effektivt hjemmekontor

Sørg for å få sosial omgang

Hvis du bor alene, eller jobben er en stor del av din sosiale stimuli i løpet av en dag, kan hjemmekontor både bli kjedelig og ensomt i lengden. Vi trenger både å se og snakke med andre mennesker når vi er isolert over lengre tid. Det kan derfor være lurt å lage en struktur på når og hvor ofte du snakker med kolleger. Ta en felles lunsjpause på videochat, avtal morgenmøter for å holde dere oppdatert på arbeidsoppgaver, og opprett gode mailtråder eller chatteforum. Allier deg med noen som også har behov for den sosiale stimulien og bruk hverandre som sparringspartnere.