Gå til hovedinnhold

Dyneguide: Slik finner du den rette dynen for deg

På jakt etter en ny dyne og lurer på hvilken du bør gå for? La oss guide deg frem til riktig valg, slik at du får en dyne som gir deg maksimalt med komfort og søvnkvalitet.

Å kunne krype inn under en behagelig og passe varm dyne føles som nesten å ha vunnet i Lotto, spesielt etter en lang dag. Og med tanke på hvor stor del av livet som vi tilbringer i sengen, er det å finne den rette dynen derfor en viktig oppgave, og absolutt ikke noe å overlate til tilfeldighetene. Vi i Bohus har et godt utvalg med dyner og lang erfaring med å veilede kundene våre i valg av dyne og har samlet rådene våre i en guide for å hjelpe deg.

Mange velger å ha to dyner, én for den varme årstiden og én for den kalde. Noen ønsker i tillegg å ha en dyne som dekker overgangsperioden mellom de to ytterpunktene, mens andre heller går for en enklere løsning og anskaffer en helårsdyne. Uansett hvilken løsning som passer best for deg, er utgangspunktet det samme når du skal velge riktig dyne.

 

Spåtind Dundyne er til glede og nytte for alle gjennom hele året, også egnet som sommerdyne. Inneholder 30% dun og 70% småfjær. Dynen er miljøvennlig og nedbrytbar i naturen, og spesielt egnet for husstøvallergikere.

 

Bitihorn Dundyne Varm er en førsteklasses dyne for alle når det er vinterkaldt. Inneholder ren, hvit europeisk Muscovy-dun med 90 % dun og 10 % småfjær. Dunlerret i ren bomull. 

Slik velger du riktig dyne

For deg som ofte føler deg varm, er en sval dyne et godt førstevalg. Hos Bohus finner du flere alternativer, blant annet Bitihorn Dundyne Sval fra Norsk Dun. Dersom du ønsker å ha et litt varmere alternativ for vintermånedene, kan du gå et hakk opp og bytte til Bitihorn Dundyne Lun.

Hører du hjemme innenfor normal-kategorien, er en medium varm dyne et godt valg det meste av året. Prøv for eksempel Bitihorn Lun. De varmeste sommerukene kan du bytte til en svalere dyne, og dersom det blir ordentlig kaldt vinterstid, er det smart å ha en varm dyne i beredskap, for eksempel Bitihorn Dundyne Varm

 

Bitihorn Dundyne Lun inneholder ren ny hvit europeisk Muscovy-dun med dunlerret i ren bomull. Dynen er velegnet for husstøvallergikere. Passer godt vår, høst og vinter.

 

 

Bithihorn Dundyne Sval er en luksuriøs og sval dyne fylt med dun og med trekk i 100 % bomull. Sommerdynen finnes i 140x200 cm og 140x220 cm.

 

Føler du deg ofte småkald selv på den varme tiden av året, er det helt klart lurt å satse på kombinasjonen lun dyne vår, sommer og høst, og så bytte over til en varm dyne når gradestokken faller og vinteren gjør sin entré. Du kan eventuelt ha en sommerdyne på lur hvis du mot formodning blir for varm under den lune dynen på sommerstid.

Dersom dere er to om å dele sengen, bør dere vurdere om kroppstemperaturene deres er såpass samkjørte at dere kan dele en dobbeltdyne. Hvis ikke, er det best å velge ulike enkeltdyner, slik at dere begge får en god natts søvn.

Når du endelig har funnet frem til riktig dyne, gjelder det å ta godt vare på den. Da har du glede av dynen lenger. Det er ikke så mye som skal til, men noen grunnleggende vedlikeholdsrutiner er det smart å notere seg:

- Bruk sengetøy - alltid! Da motvirker du at svette og hudpartikler kommer i kontakt med selve dynen. Dynetrekk og sengetøy generelt skal byttes med jevne mellomrom, mer om sengetøy og rengjøring kan du lese her.

- Rist og luft dynen ofte. Helst hver dag - så gjør det til en del av morgenritualet å henge den ut av soveromsvinduet mens du steller deg. Da får også rommet en god utlufting, noe som anbefales for inneklimaets del.

- Dynen bør skjermes fra direkte sollys, og skal heller ikke bankes med en teppebanker eller lignende.

- Dyner skal oppbevares i tøyposer eller esker med ventilasjon. Unngå plast.

- De fleste dyner kan vaskes på 60 °C. Les alltid vaskelappen på produktet før du vasker.